BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Зеленски: Войната в Украйна може да приключи през 2025 г. Западните Балкани трябва да станат част от ЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле „създава възможност“ да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г.

„През октомври, ноември и декември имаме шанс да придвижим нещата към мир и трайна стабилност. Ситуацията на бойното поле създава възможност да направим този избор – избор за решителни действия за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.“, каза Зеленски на срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник.

Украинският президент засегна и темата с европейската интеграция на част от балканските страни,

„ЕС трябва да обедини целия континент, всички демократични нации в Европа, включително и вашите страни“, каза той.

„Въпреки че има много политическо напрежение, трябва да гарантираме, че нашето единство в Европа ще остане възможно най-стабилно. Ако Европа не е единна днес, тя няма да бъде мирна, така че започналите интеграционни процеси трябва да постигнат своя резултат“, добави Зеленски.

По-рано на 9 октомври украинският президент и хърватският премиер Пленкович подписаха споразумение за сътрудничество между отбранителните индустрии на двете страни.

Докато България, Хърватия, Гърция, Румъния и Словения са членове на ЕС, останалите балкански държави са на различни етапи по пътя си към присъединяване към блока.

Срещата в адриатическия курорт Дубровник е третата среща на върха „Украйна-Югоизточна Европа“.

Тя се провежда в момент, когато Украйна настоява за повече военна помощ, тъй като се бори да отблъсне настъплението на Русия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Планът на Зеленски е под въпрос, Байдън се оттегли от срещата в Рамщайн

Подобни статии

Back to top button