BulletinПоследни новиниСвят

Популациите на диви животни са намалели със 73% за 50 години

Дивите популации на наблюдаваните животински видове са намалели с над 70% през последния половин век, според последното издание на историческата оценка на WWF.

Индексът „Жива планета“ на WWF, включващ данни от 35 000 популации на повече от 5000 вида бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби, показва ускоряващо се намаляване на популациите по целия свят.

В богатите на биоразнообразие региони като Латинска Америка и Карибския басейн загубата на животински популации достига 95 %.

Докладът проследява тенденциите в числеността на голям брой видове, а не броя на отделните животни.

Той установи, че разглежданите популации са намалели със 73 % от 1970 г. насам, най-вече поради човешкия фактор.

Индексът се превърна в основен международен показател и се появява непосредствено преди следващата среща на върха на ООН по въпросите на биологичното разнообразие, която ще бъде посветена на този въпрос при откриването си в Колумбия по-късно този месец.

„Картината, която се очертава, е изключително тревожна“, заяви Кирстен Шуит, генерален директор на WWF International, на брифинг за пресата.

„Не става въпрос само за дивата природа, а за основните екосистеми, които поддържат човешкия живот“, каза Дауди Сумба, главен отговорник по опазването на природата във WWF.

В доклада отново се подчертава необходимостта от едновременно противопоставяне на „взаимосвързаните“ кризи, свързани с изменението на климата и унищожаването на природата, и се предупреждава за големи „критични точки“, които наближават определени екосистеми.

„Промените могат да бъдат необратими и да доведат до опустошителни последици за човечеството“, казва той и дава пример с обезлесяването на Амазония, което може да „превърне тази критична екосистема от място за поглъщане на въглерод в източник на въглерод“.

„Деградацията и загубата на местообитания, предизвикани предимно от нашата хранителна система, са най-отчетената заплаха във всеки регион, следвани от свръхексплоатацията, инвазивните видове и болестите“, се казва в доклада.

Други заплахи включват изменението на климата, по-специално в Латинска Америка и Карибския басейн, и замърсяването, особено в Северна Америка, Азия и Тихия океан.

Най-голям е спадът в популациите на сладководните видове, следвани от сухоземните и морските гръбначни животни.

„Ние сме изпразнили океаните от 40 % от тяхната биомаса“, казва Ян Лоранс от WWF Франция.

Континент по континент средният спад достига 95 % в Латинска Америка и Карибския басейн, следвана от Африка, където спадът е 76 %, и след това Азия и Тихия океан, където спадът е 60 %. Намаляването на популациите е „по-малко впечатляващо“ в Европа, Централна Азия и Северна Америка.

В доклада се посочва, че някои популации са се стабилизирали или дори са се увеличили благодарение на усилията за опазване и повторно въвеждане на видове.

Европейският бизон например е изчезнал в дивата природа през 1927 г., но през 2020 г. е наброявал 6800 екземпляра благодарение на широкомащабно развъждане и успешно повторно въвеждане, главно в защитени територии.

Макар да нарече общата картина „невероятно тревожна“, Шуит добави: „Добрата новина е, че все още не сме преминали точката, от която няма връщане назад.“

Тя изтъкна глобалните усилия, включително пробивния пакт, приземен на последната среща на ООН за биоразнообразието през 2022 г., за защита на 30 % от планетата до 2030 г. от замърсяване, деградация и изменение на климата.

Но тя предупреди, че „всички тези споразумения имат контролни точки през 2030 г., които има опасност да бъдат пропуснати“.

Няколко научни изследвания, публикувани от списание Nature, обвиниха WWF в методологически грешки в индекса си, които водят до преувеличаване на степента на намаляване на животните.

„Оставаме наистина уверени в неговата надеждност“, заяви Андрю Тери от Лондонското зоологическо дружество на брифинг за пресата, като подчерта използването на „редица показатели, разглеждащи риска от изчезване, биоразнообразието и здравето на екосистемите, за да се разшири тази картина“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Планът на Зеленски е под въпрос, Байдън се оттегли от срещата в Рамщайн

Подобни статии

Back to top button