BulletinПоследни новиниСвят

Скрипал: Лично Путин е наредил да бъда отровен

Жертвата на отравянето в Солсбъри Сергей Скрипал вярва, че Владимир Путин лично е наредил нападението с „Новичок“ срещу него и дъщеря му Юлия.

Това заяви бившият шпионин пред разследването на смъртта на Доун Стърджис, съобщи „Индипендънт“.

В ново свидетелско показание, оповестено по време на изслушването в Солсбъри в Скрипал заяви, че според него руският президент „трябва да е дал поне разрешение за атаката срещу мен и Юлия“ през март 2018 г.

Скрипал, бивш агент на руското военно разузнаване ГРУ, осъден в Русия през 2004 г. по обвинение в шпионаж в полза на Великобритания, преди да бъде освободен при размяна на затворници през 2010 г. и да се премести в Обединеното кралство, заяви „Всеки командир на ГРУ, взел подобно решение без разрешението на Путин, би бил строго наказан“.

Разследването, което се провежда в Солсбъри тази седмица, преди да се премести в Лондон на 28 октомври, ще се стреми да установи дали 44-годишната Стърджис е починала, след като е станала жертва на убийство.

Стърджис е загинала, след като е влязла в контакт с нервнопаралитичното вещество, разработено в Русия, в Еймсбъри през юли 2018 г., 4 месеца след опита за убийство на Скрипалови в Солсбъри. Полицейският служител Ник Бейли също се разболя, след като беше изложен на въздействието на химическото вещество.

Бейли и Скрипалови оцеляха, както и приятелят на Стърджис – Чарли Роули, който неволно ѝ е подарил шишенце с парфюм, за което се смята, че съдържа смъртоносното химическо оръжие.

Семейство Стърджис търси отговор на въпроса защо техният близък е починал, докато останалите четирима, отровени с „Новичок“, са оцелели. Семейството пита дали това не е станало в резултат на различното медицинско лечение.

Полицията на Уилтшър се е извинила на семейството на Доун Стърджис за това, че е определила погрешно състоянието ѝ като свръхдоза въз основа на това, че тя е била „добре известна наркоманка.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Северна Корея отново в бойна готовност

Подобни статии

Back to top button