БългарияЛюбопитноПоследни новини

5 забравени традиции на Бъдни вечер

Всички знаем и спазваме основните традиции на Бъдни вечер – нечетен брой постния ястия, постна питка и любима празнична вечер със семейството. Но знаехте ли, че има добре забравени традиции и поверия за празника? Запознаваме ви с пет от тях. 

1.Трябва да се опита от всичко

Една от забравените (с причина) традиции на Бъдни вечер е, че присъстващите трябва да опитат всяко блюдо. А както знаем, те са нечетни на брой и са поне 7. Това е доста голямо “опитване”, което може да претовари организма, особено предвид късната вечеря. Така най-добре е да се избягват подобни изпитания за тялото.

2. Гадаене по храна и наричане на дома

Колко от вас си спомнят, че на масата трябва да има орехи, както и пълнени чушки с боб, защото по тях се гадае и нарича?

Всеки трябва да си избере орех и да го счупи. Ако е гнил отвътре – чака го лоша година. Ако е здрав, разбира се, го очакват щастие и успехи.

Бобът (или каквото и да е друго вариво) се нарича от най-възрастния в семейството с пожелания от рода на “Колкото бобчета има в това ястие, толкова челяд да има в къщата” и други подобни фрази, свързани с плодородието на домакините и тяхната земя.

3. Отделя се порция, която не се яде

Както споменахме, всеки от присъстващите трябва да опита поне по една хапка от всяко ястие. Но малко хора помнят, че една от традициите на Бъдни вечер повелява да се остави една порция с храна настрани, която също включва от всичко. В различните райони на България обичаят е обяснен по разнообразни начини. Например някои хора казват, че заделят храната за Богородица или някой ангел, докато други наричат храната за мъртвите. Така или иначе на сутринта тази порция може да се изяде съвсем спокойно.

4. В питата има късмети

Всички се радваме на новогодишната баница с късмети, но всъщност тази традиция е произлязла от една друга, доста по-стара. На Бъдни вечер, според обичая, се прави пита с късмети. Единият е монета и символизира благополучие и богатство. Слагат се и дрянови клонки с пъпки, които се наричат от стопанина на къщата. Например – три пъпки – бебе, 2 пъпки задомяване и тн.

Хлябът задължително се чупи от главата на семейството. Той раздава парчетата, като също ги нарича на всеки специално.

5.  Месецът на “колачите”

По традиция във всяка къща се отглеждало поне по едно прасе, което се е клало на Коледа. Според фолклористите корените на тази практика са далеч във вековете, защото в митологиите на много народи свинята с нейната плодовитост се свързва с богинята Майка. Така са смятали траките (богинята Майка Бендида пасяла свине и предяла), както и древните гърци (любимо животно на богинята на плодородието Деметра). По-късно под влияние на юдаизма и християнството, започва да счита свинята за нечисто животно. 

Бъдни вечер е! Светът е в очакване на Рождество Христово

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg

Подобни статии

Back to top button