Ад по пътя за Гърция – опашките от коли стигаха до Петрич (СНИМКИ+ВИДЕО)

Ад по пътя за Гърция – опашките от коли стигаха до Петрич (СНИМКИ+ВИДЕО)

След въвеждането на ограничения за влизане в южната ни съседка Гърция, днес ситуацията можеше лесно да бъде определена като ад. 

 

Километрични задръствания от автомобили и ТИР-ове се образуваха на ГКПП „Кулата-Промахон“. Според очевидци колоните от коли стигнали дори до Петрич, който е на разстоние близо 17 км от граничния пункт. 

 

Ад, Гърция, пътя, задръствания, Кулата, ГКПП

 

Опашките се извиваха от рано сутринта, като около обяд вече бяха около 15 км. 

 

„В тази жега, с деца в колата сме блокирани от сутринта. Това е подигравка с пътуващите“, гневяха се изнервени пътници в адската жега на шосето пред „24 часа“.

 

Ад, Гърция, пътя, задръствания, Кулата, ГКПП

 

Друга причина за образуването на чудовищните задруствания е фактът, че Гърция не пропуска леки автомобили и автобуси на границата си със Северна Македония.

 

Сред чакащите освен българи и румънци има и много сърби. Въпреки, че Сърбия не е от ЕС, гърците пропускат техни туристи. Но пък Гърция затвори изненадващо техния ГКПП Евзони със Северна Македония, откъдето досега минаваха сърбите. На Евзони те са били връщани от гръцките власти и оттам пътуват до Петрич и Кулата, за да влязат в Гърция.

 

Ад, Гърция, пътя, задръствания, Кулата, ГКПП

 

Така целият туристически трафик от Сърбия, Румъния и България се насочи към единствената сигурно отворена врата към Бяло море – Кулата.

 

Нашите гранични екипи работят с пълен капацитет, но преминаването се затруднява от проверката на документите, изисквани от гръцките гранични власти и тестовете за коронавирус, които се правят предимно на сръбските туристи.

 

Ад, Гърция, пътя, задръствания, Кулата, ГКПП

 

Екипи на полицията също са на място, за да регулират движението и организацията по престоя на колоната. Товарните автомобили са престроени в аварийната лента, леките автомобили са в средната лента за движение, а лявата е свободна за автомобили със специален режим на движение.

 

 

Има реална опасност ситуацията да стане още по-сложна към края на седмицата, предупредиха работещи на граничния пункт, пише БНР.

 

„МАКАЗА“ ЗАТВАРЯ ДО ДНИ

 

Правителственият говорител на Гърция Стелиос Пецас настоява да се забрани български туристи да влизат през граничния пункт Маказа-Нимфея от 6 юли, понеделник, а преходният период да бъде до 5 юли.

 


Това стана ясно от негово изявление, цитирано от електронната медия Хronos.gr.

 

Пецас припомни, че от България в Гърция може да се влиза само през пункта Кулата-Промахон, а през останалите – само по съществени причини. Преминавания по границите с Албания, Северна Македония и Турция са разрешени само по съществени причини.

 

НОВИ ПРАВИЛА

 

Припомняме, че от вчера за влизане в Гърция важат нови правила. Всички, преминаващи границата на страната не по-малко от 48 часа по-рано трябва да са попълнили специален формуляр. В него се удостоверява, че нямат симптоми на коронавирус, посочва се адресът, на който ще пребивават в Гърция, както и целта на пътуването им. 

 


За бъгларските граждани карантина няма, но на случаен принцип се правят PCR тестове. Както стана ясно – главно на сръбските граждани. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК