АДЪТ В ХЪРВАТИЯ: Расте броят на загиналите, продължава надпреварата с времето

АДЪТ В ХЪРВАТИЯ: Расте броят на загиналите, продължава надпреварата с времето

Расте броят на загиналите и ранените след адския трус, поразил Хърватия и разрушил почти напълно град Петриня. Към момента е потвърдена смъртта на 7 души – едно 12-годишно момиче и шестима мъже. 

 

Ранени са поне 26 души, шестима от които – тежко.

 

 

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович пристигна спешно в град Петриня. Министър-председателят поясни, че по-голямата част от Петриня е червена зона, което означава, че повечето сгради са неизползваеми.

 

300 войници от армията на страната също  помагат в издирването на оцелели под руините на сградите. Надпреварата с времето продължава. 

 

 

В същото време продължават да се усещат вторични трусове. Пред Нова ТВ българският посланик в Хърватия Генка Георгиева съобщи, че от първия трус вчера вече са усетени поне 16 вторични. 

 

По думите й нощта е преминала спокойно – електричеството и комуникациите вече са възстановени.

 

 

Посланик Георгиева съобщи още, че е установен контакт с български гражданин, живеещ в Сисак. Той е добре. Сънародникът ни е отказал да се евакуира и остава там.

 

„Домът му не е пострадал от труса”, посочи българският посланик.

 

 

По време на земетресението във вторник посланикът ни е била на работа в кабинета си в българското посолство.

 

„Усещането да видиш как бюрото ти, заедно с компютъра се движи, е особено”, сподели тя.

 

 

 

В посолството по това време тъкмо е приключвал консулския прием – заради издаването на документи за граждани, пътуващи транзитно през Хърватия, а някои от тях са с изтекли документи.

 

Най-големият проблем след труса от понеделник е била връзката с българските граждани, живеещи в страната, тъй като комуникациите са се сринали.

 

Посолството ни работи в режим на дежурства и няма проблем да се окаже помощ при нужда на наши съграждани.

 

Георгиева каза, че България е предложила помощ на Хърватия след бедствието.

 

„Вчера България е предложила помощ. Нашият външен министър е разговарял с колегата си. В такава ситуация освен спешна хуманитарна помощ“, обяви още тя.

 

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря вчера със своя колега от Хърватия Гордан Гърлич-Радман във връзка с опустошителното земетресение, което разлюля Балканите.

 

„В този тежък момент България е готова да застане до нашите хърватския приятели. Готови сме да окажем помощ. Поднасям своите най-искрени съболезнования и пожелавам бързо възстановяване на ранените“, заяви Захариева.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК