БългарияНа Фокус

Алпинист: Човешка грешка е убила Атанас Скатов

„Не може да се говори за старо въже. Те са опънати от шерпите, които изкачиха върха преди 2 седмици. Най-вероятно се касае за човешка грешка, предизвикана от умора.” Това коментира пред Нова телевизия Карина Сълова – алпинист и лекар на височинни експедиции.

 

Коментарът дойде след печалната новина за смъртта на алпиниста ни Атанас Скатов. Той загина вчера след неуспешен опит за зимно изкачване на сочения за най-опасен връх в света – К2. 

 

Сълова заяви, че зимните изкачвания са изключително трудни, а К2 е връх, който носи славата си на най-тежкия.

 

Сълова е изненадата от липсата на допълнителна осигуровка, която обикновено се прави при такива трудни изкачвания.

 

„Като лекар, аз смятам, че трябва да си изкачвал и други осемхилядници при зимни условия, за да се подготвиш”, обясни Сълова.

 

Теорията за човешка грешка, станала причина за смъртта на Скатов, бе изказана пред бТВ и от доайена на алпинизма у нас Дойчин Василев. 

 

„Над 90 процента от инцидентите в планините са човешки грешки – каза в студиото на btv Василев тази сутрин. – Нищо не ти гарантира безопасност, независимо колко си подготвен или това, че си изкачил толкова осемхилядници. Какво може да е предизвикало инцидента?

 

Ако му е било студено на ръцете, налага се да работи с ръкавици, а това е проблем и понякога затруднява боравенето с инвентара, с въжетата. Това е един вариант.

 

К2 е изключително тежко предизвикателство, няма лесен път до К2. Там случайни хора не отиват. Цялата експедиция е сложна, не знам дали Наско Скатов е взел предвид, че вече две жертви са били дадени преди този ден – италианец и американец. И това е фактор.

 

Защо се търси зимно изкачване, като е толкова трудно? Ами, в алпинизма се върви от по-лесното към по-трудното, затова и се стига до търсенето на изпитания като това. Човек винаги търси повече и повече доказване, тавана на възможностите си.

 

Такива върхове са честни съдии, те показват на хората колко могат.

 

Не можете да заобиколите по пътя към тях, трябва да ги качите. Върхът те поставя на мястото ти. Човек винаги трябва да е готов за всичко там, за всякаква изненада. И да си отваря очите.

 

Жалко, че така се случи – съболезнования към семейството му… Скатов беше едно явление, което заслужава добра почит в България.

 

Тябва да го изпратим подобаващо към по-големи висини.“

 

Алпинистът Атанас Скатов загина под смъртоносния връх К2

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button