You are currently viewing Американец продавал скрити в сандвичи и дъвки военни ядрени тайни

Американец продавал скрити в сандвичи и дъвки военни ядрени тайни

Ядрен инженер от ВМС на САЩ и съпругата му учителка бяха арестувани, след като се опитаха да продадат секретни планове за подводници на представител на чужда държава, който всъщност беше агент на ФБР под прикритие, съобщи Министерството на правосъдието.

 

42-годишният Джонатан Тоби и съпругата му Даяна, на 45 години, бяха арестувани в Западна Вирджиния, по време на предаване на SD карта с информация.

 

Обвинението твърди, че Тоби, който, според страницата в LinkedIn, е служител на флота от 2012 г., повече от година е общувал и продавал информация на лице – агент на неназована чужда държава.

 

По информация на ФБР, три дни преди ареста Тоби и съпругата му се разбрали да оставят SD карти, съдържащи тайни схеми на ядрена подводница, в замяна на 100 000 долара в криптовалута. Картите са били скрити в сандвич с фъстъчено масло, пакет с дъвки и кутия лейкопласт.

 

Тоби се опитал да продаде информация за „военно чувствителни елементи на дизайна, експлоатационните параметри и експлоатационните характеристики на подводни реактори от клас Вирджиния“, пише в обвинението. Тази информация е класифицирана като „ограничени данни“, съгласно Закона за атомната енергия на САЩ, а споделянето или предаването й е незаконно.

 

Според жалбата, през декември 2020 г. представители от неназована държава са предали на ФБР получен по пощата пакет, който съдържал разпечатани поверителни документи на ВМС карта с памет. Пакетът съдържал и инструкции как да се свържат с подателя, за да „установят скрита връзка“ за закупуване на допълнителна информация.

 

В писмото се съдържал и текст материалите да бъдат препратени „на вашата военна разузнавателна агенция“. „Вярвам, че тази информация ще бъде от голяма стойност за вашата нация. Това не е измама“, пишело още в него.

 

Скоро след получаване на пакета, агентите на ФБР влезли в контакт с Тоби, използвайки криптирана връзка, представяйки се за граждани на неназованата държава.

 

Цитати от съобщенията, включени в съдебните документи, показват, че Тоби е бил подозрителен и изключително предпазлив при първия контакт. Той стигнал дотам, че поискал страната да покаже съгласуван сигнал от своята „сграда“ във Вашингтон, за да може той лично да се увери, че комуникира с един от агентите на въпросната държава.

 

След като това е направено и е изплатена сумата от 10 000 долара в криптовалута, Тоби се съгласява на първа тайна среща в Западна Вирджиния. На 26 юни той и съпругата му пристигат на предварително уговореното място, като Даяна Тоеби е действала като наблюдател за съпруга си, докато той е предавал информацията.

 

Двойката продължила да доставя SD карти, съдържащи класифицирана информация, на две други места в Пенсилвания и Вирджиния.

 

Семейната двойка ще бъде съдена за заговор за предаване на чужда държава на информация, свързана с дизайна на американските ядрени подводници, заяви генералният прокурор Мерик Гарланд.

 

Източник: BGNES

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК