БългарияПоследни новини

Американска фондация дава 185 хил. за Бузлуджа

Паметникът на Бузлуджа винаги се е раздвал на оживен туристически интерес, въпреки все по-влощаващото му се състояние. Поредното доказателство за това е решението на американската фондация „Гети“ (Getty) да финансира със 185 хил. долара реконструкцията на социалистическия паметник.

Монументът се нареди сред 10-те сгради, избрани от „Getty“ за 2019 г. по програмата „Keeping it modern“. Идеята на програмата е да подпомага изготвянето на планове за консервация, които да служат за пример, и да развива знанието за опазването на сградите от модернизма.

Финансирането от фондация „Getty“ за Бузлуджа ще се използва за изготвяне на предпроектно проучване и идеен проект. За тази цел ще се създаде дигитална база данни, включително актуални чертежи.

Състоянието на носещата конструкция ще бъде обследвано и ще се изчисли доколко тя може да бъде запазена и как трябва да бъде укрепена. Въз основа на тази база ще бъде изготвен идеен проект за консервация.

В рамките на бизнес план ще се проучи как паметникът ще може да се самоиздържа и да носи приходи. Проектът ще завърши през септември 2020 г. с подробен доклад, който ще бъде обществено достъпен онлайн.

Част от средствата ще бъдат използвани за създаване на онлайн платформа, в която ще бъдат качени лазерни сканирания на монумента и архивни материали.

Заложено е още провеждането на информационна кампания, която да покаже, че паметникът на Бузлуджае част от националното наследство и шедьовър на архитектурното инженерство, неразделна част от българската история, посочват от „Getty“.

Работата по проекта ще се извърши от мултидисциплинарен екип от утвърдени български и чужди специалисти, в който ключова роля ще има авторът на паметника академик Георги Стоилов.

Миналата година паметникът бе признат от европейската организация „Европа Ностра“ за един от 7-те най-застрашени обекта на културното наследство за 2018 г. в Европа.

Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждите посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

По програмата „Keeping it modern“ на фондация „Getty“ от 2014 г. до днес са финансирани 64 проекта от цял свят. Сред тях са Операта в Сидни, сградата на общината в Бостън, Университетът Баухаус в Десау, Мелниковата къща в Moсква, единственият небостъргач от Франк Лойд Райт и още много други значими и емблематични обекти на архитектурата от XX век.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Всеки трети в България изплаща кредит

Подобни статии

Back to top button