You are currently viewing Андрей Слабаков: Банов е твърде плах

Андрей Слабаков: Банов е твърде плах

Забраната за провеждане на публични прояви в културния сектор от началото на извънредното положение постави под въпрос съществуването на всички артисти и хора на изкуството. Здравният министър Кирил Ананиев и министърът на културата Боил Банов се срещат, за да обсъдят възобновяването на работата на кината и театрите.

 

Евродепутатът от ВМРО Андрей Слабаков каза в „България сутрин“, че вече е изпратил писмо до Боил Банов с мерките, които прилагат държавите от ЕС в културния бранш.

 

Германците дават по 9000 евро на всички свободни артисти. Банов е твърде плах. Трябва да бъде много по-категоричен, достатъчно време хората не работят, разчита се на някакви странни летни мероприятия, добави той.

 

Според Андрей Слабаков бъдещето на културните институции е неясно най-вече заради страха на хората.

 

Най-засегнатият сектор не е ресторантьорският. Хората дълго време няма да преодолеят страха от Ковид-19 и залите ще останат празни, категоричен бе Слабаков пред Bulgaria ON AIR.

 

Евродепутатът е сигурен, че разхлабването на мерките за кината и театрите няма да се случи преди октомври. За това той е предложил на културната комисия в ЕС създаването на интернет платформа, която да подкрепи всички артисти, включително и художниците.

 

Нужни са 650 милиона, за да заработи във всички държави членки на ЕС. Трябва да се вземат мерки. Така хората на изкуството ще могат да си вършат работата, посочи той.

 

Андрей Слабаков каза още, че мерките за финансова помощ на свободните артисти у нас са неработещи.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК