БългарияНа ФокусПоследни новини

Андрей Слабаков против предложението за създаване на европейска администрация за контрол на медиите

Евродепутатът Андрей Слабаков се противопостави на лансираната последните 3 месеца идея за създаване на независима агенция със собствен правен статут и отделна бюджетна линия, която да отговаря за медийната свобода на страните членки на ЕС.

Според Слабаков чрез този подход за създаване на нова агенция само и единствено ще се внесе допълнителна административна тежест, както и налице ще има много похарчени напразно средства.

В предложението е разписано самата агенция да бъде представлявана от 27 независими експерти от всяка държава, които ще дават становище по теми за независимостта на медиите. „Твърдо подкрепям всички независими журналисти и техните разследвания и смятам, че крайният резултат от преговорите е в полза на нас, гражданите, и правото ни да бъдем добре информирани. Винаги има съмнения до каква степен може да се постигане независимост в медийното пространство., каза Слабаков.

Слабаков изрази и особено голямото значение за високите стандарти за прозрачност на медийната собственост и финансирането, както и допълнителните гаранции за независимост и бюджетна стабилност на държавните медии.

В петък Европейският парламент, Комисията и Съветът на ЕС достигнаха до финално споразумение относно Европейския акт за медийната свобода. Това поставя край на т.нар. „триалози“ – преговори между трите институции, които продължават вече трети месец. Преговори, които завършиха успешно, въпреки опит за изнудване в последния момент от страна на Франция и правителството на президента Еманюел Макрон. Идеята, която защитаваха всички страни в преговорите, беше една – независимост на медиите, като средствата за постигането ѝ, в някои случаи, се различаваха.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Обърнат ТИР запуши АМ „Тракия“ между София и Ихтиман

Подобни статии

Back to top button