You are currently viewing Ангел Джамбазки пред Bulletin.bg: Гетата са бомба със закъснител в условията на пандемия

Ангел Джамбазки пред Bulletin.bg: Гетата са бомба със закъснител в условията на пандемия

След въвеждането на строг пропускателен режим в ромските квартали в София и последвалото напрежение там потърсихме за коментар българския евродепутат и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

Г-н Джамбазки, очаквано станахме свидетели на ново напрежение в ромските махали заради въведения пропускателен режим там, който беше изключително необходим. Закъсняха ли тези мерки? Знаем, че вие от ВМРО от седмици призовавахте за пълна блокада на махалите.

 

Естествено, че закъсняха. Още на 18 март лично аз призовах циганските махали да бъдат затворен заради ниските хигиенни навици в комбинация с огромния брой цигани прибрали се от западна Европа, които превърнаха гетата в огнища на заразата. Аз и съратниците ми ежедневно в продължение на месец говорим за риска, който тези места носят.

 

В Банско например беше наложена карантина в средата на март заради няколко потвърдени случая. Беше наложително същото да се направи и в циганските махали, където виждате че само при няколко десетки теста се получават положителни проби в непропорционален размер.

 

Защо според Вас масовото тестване за коронавирус в ромските гета започна толкова късно, след като в разгара на коронавирусната пандемия в Европа стотици роми се прибраха от най-големите огнища – Испания и Италия?

 

За никого не е тайна, че не разполагаме с неограничено количество тестове. Отговорно мога да твърдя, че въпросът с тестовете глобален проблем, който далеч не се ограничава до България. Ето защо обаче, когато знаеш, че не разполагаш с безкраен ресурс за масово тестване на цялото население трябва да се вземат превантивни мерки като налагане на карантина.

 

В нашия случай това би означавало пълното затваряне на гетата, където вие сами посочвате проблема – незнайното количество цигани, които се завърнаха в България с настъпването на строгите мерки в страните от западна Европа.

 

Тук искам да направя и една вметка за онези наши сънародници, които живеят в чужбина и обичат да плюят по родината си. Не малка част и от тях в момента взеха безотговорното решение да се приберат и сега ще разчитат на българската здравна система без да са плащали осигуровки. Нещо за което си струва да се замислят.

Доказано е, че смъртността от коронавирус е много по-висока в маргинализираните общности. Има ли според Вас опасност в момента ситуацията със заразата да излезе извън контрол заради закъснелите мерки в махалите?

 

Причината за това е много проста. Липсата на санитарна култура и елементарна хигиена съвсем естествено води до по-висока опасност от заразяване и усложнения. Когато няма канализация и по улиците текат фекални води, когато живеят по 15 души в една „стая” резултатът е налице.

 

В същото време обаче тези хора пазаруват в същите магазини, използват същия градски транспорт и съответно споделят същото пространство, като тези, които са отговорни към своето здраве. Резултатът е една бомба със закъснител.

 

Социалното напрежение също е фактор. Вече видяхме цигани които по познат сценарий се събират на тумби въоръжени с подръчни оръдия на труда, готови да безчинстват. Разбира се, когато на една маргинална група няколко десетилетия ѝ се позволява да погазва закона, спазването на правилата ѝ се струва като репресия.

 

Призовавам обаче обществото, щаба и политиците да не се поддават на натиска и систематично да работят за спазването на предписанията. Независимо от това дали циганите са съгласни с това или не.

 

И един въпрос относно кампанията на ВМРО „Избирам българското“. Вие предложихте мерки в подкрепа на българското производство, които ще се окажат и изключително полезни и за българската икономика. Бихте ли направили предложение тези мерки да продължат и след края на кризисната ситуация и как бихте коментирали първоначалната съпротива на търговците от големите вериги магазини?

 

Кампанията „Избирам българското”, която започнахме с новинарска агенция Топ Новини и национална телевизия България 24 има за цел да подкрепи българското производство във всички сфери на икономиката. От земеделието, като се мине през лека и тежка индустрия и се стигне до сектора на услугите.

 

В една криза в която икономическите последствия ще са с нас дълго след като последния пациент с коронавирус е изписан от болницата, е меко казано неразумно да не подкрепяме икономиката си.

 

Ето защо ние искаме да насърчим българите да избират родни продукти, производители и доставчици на услуги. Разбира се, трябва да се търси и диалог с търговците от големите вериги, за да може да се намери работещ механизъм за предлагането на повече местни продукти.

 

В Западна Европа има редица примери за това, които не винаги са рестриктивни. Там обаче и потребителите, като цяло предпочитат да купуват продукти с ясен местен произход.

 

Едно подобно поведение искаме да възпитаме и ние с нашата кампания. В противен случай трудно бихме опазили икономиката си.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК