БългарияНа Фокус

Ангел Кунчев: Руската ваксина не би могла да се ползва в Европа

“Руската ваксина срещу коронавирус не би могла да се ползва в Европа с такъв механизъм на пускане, с почти липсваща трета фаза на доказване на безопасност”.

 

Това каза днес пред журналисти в Сливен главният държавен здравен инспектор доцент д-р Ангел Кунчев, цитиран от БТА.

 

“Много се надявам да са успели колегите и в бъдеще да покаже ефект, но трябват доказателства”, каза още той.

 

Припомняме, че Русия стана първата държава, която регистрира ваксина срещу коронавируса. Според международни експерти обаче на нея не може да се разчита заради недостатъчния брой клинични изпитвания. 

 

МЕРКИ В УЧИЛИЩАТА

 

“Опитваме се да разработим много детайлно противоепидемичните мерки в училищата и конкретно как се действа, ако се установи случай при дете”, каза д-р Кунчев в отговор на въпрос за началото на учебната година в страната в условията на коронавирусна пандемия.

 

До края на седмицата ще бъде прието решението за такива ситуации, като вероятно то ще бъде преминаване на дистанционно обучение за 14 дни на целия клас, където е установен случая. Това ще важи и за класовете на братята и сестрите на дете с положителен тест за коронавирус. Сред идеите на министерството е да отпадне кабинетният принцип, за да не обикалят в различни стаи учениците. Съществуват идеи за пречистване на въздуха по различни способи и др.

 

По думите му, над 85-90 процента от европейските страни са настроени, дори и след известно отлагане на годината, да започнат присъствено, за да не се проваля учебната година и да има пълноценен учебен процес.

 

Според статистика около 25 на сто от родителите не са съгласни и се противопоставят. От Министерствата на здравеопазването и образованието се опитват да ги убедят, че училищата са сравнително безопасно място с оглед на мерките, които се разработват – дезинфекция, филтър при влизане на децата, реакция при положителен случай.

 

Според д-р Кунчев практиката на детските градини и ясли е показала, че това е работещо и не са били създадени сериозни епидемични взривове.

 

Д-р Кунчев посочи, че посещението му в Сливен е свързано с подкрепата към колегите му, които работят на първа линия в борбата с коронавируса в областта.

 

“Ситуацията след драматичния юни в Сливен, постепенно се нормализира, посочи той. В момента е на приемливи нива и инфекцията е под някакъв контрол, така че да не затруднява работата в здравната система.”

 

Той похвали действията на РЗИ и болниците, както и координацията на Областния кризисен щаб.

 

Откриха ново лекарство срещу коронавирус

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button