БългарияНа ФокусПоследни новини

Апелативният съд в София разреши европейска заповед за арест за Цветан Василев

Апелативният съд в София окончателно даде разрешение по искането на прокуратурата за европейска заповед за арест (ЕЗА) на обвинения за изпиране на пари у нас Цветан Василев. Така бе потвърдено решението на първата инстанция.

Според магистратите от втората инстанция това е единствената възможна мярка, която би могла да осигури нормално протичане на процесите, водени срещу банкера.

Освен това е налице обоснованото предположение, че той е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен. Съдът взе предвид и това, че Василев се намира в Сърбия. Така се стига до извода, че ако не бъде издадена заповед за арест, той може да се укрие.

Цветан Василев е подсъдим заедно с още няколко души за фалита на КТБ. Делото продължава вече няколко години. През юли 2014 г. банкерът беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той бе обвинен за над 100 престъпления. Обвиненията бяха повдигнати задочно, тъй като Василев успя да напусна страната и оттогава се намира в Сърбия, където получи и политическо убежище. Беше издадена и европейска заповед за арест и банкерът бе обявен за издирване в Шенгенската информационна система.

През 2022 г. адвокатът на Василев Константин Симеонов съобщи, че комисия в Интерпол е разгледала негова жалба и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини. По думите му тогава – Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, тъй като случаят вече не отговарял на изискванията на Интерпол. Същата година Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия. А през април 2023 г. стана ясно, че Интерпол издирва отново бившия мажоритарен собственик на КТБ.

Определението на съда е окончателно.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Живко Коцев: В МВР има сигнали срещу президентството

Подобни статии

Back to top button