БългарияПоследни новини

Арести, списъци с имена, лични карти и пари: Акцията срещу купуване на гласове в цялата страна продължава

В рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията срещу избирателните права на гражданите и нарушения на изборното законодателство, вчера е задържана жителка на Ихтиман, осъществявала незаконна лихварска дейност. За това съобщиха от МВР.

 

Полицейските действия били предприети от служители на Криминална полиция в ОДМВР-София и РУ-Ихтиман с цел извършване на проверка по получена информация.

 

В хода на акцията бил проверен частен адрес в Ихтиман, където под легло в спалнята са открити и иззети 10 лични карти, шест банкови карти на жители на града, трудова книжка, тефтер с изписани имена с вписани различни суми срещу всяко от тях и тефтерче с други документи.

 

Обитателката на адреса е задържана за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 252 от НК.

 

В хода на първоначалните действия по разследването е установено, че поставяйки своите „клиенти“ в условията на пълна зависимост, 40-годишната жена е оказвала натиск върху тях да упражнят правото си на глас за определена политическа партия. Това потвърдили в снетите им сведения и всички притежатели на намерените лични карти.

 

Основната схема, прилагана от задържаната при осъществяване на престъпната й дейност, била, при заемането на парични суми да задържа като залог личните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ граждани.

 

Разпореждайки се с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, тя манипулирала свободния им вот на предходните парламентарни избори, посочвайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в замяна опрощавала лихвата за един месец.

 

Сред потърпевшите е установен и възрастен неин роднина, поставен в условията на безпомощност и зависимост, както финансова, така и по отношение на основното му право да гласува по собствен избор и воля.

 

Материалите по делото са докладвани в Софийска окръжна прокуратура за одобрение и отделянето на част от тях по преценка с оглед образуването и на второ досъдебно производство – за престъпление против политическите права на гражданите.

 

Нова акция и в Бургас

 

Масирана полицейска акция в Бургас и днес. Униформени щурмуваха всички ромски махали на територията на община Бургас още на разсъмване, съобщи Нова телевизия.

 

Обискирани са 11 адреса със съмнения за укриване на списъци с лични данни на избиратели и наличие на големи суми в брой.

 

Арестувани са четирима и са образувани нови четири досъдебни производства за търговия с гласове.

 

Продължават и разпитите на служители на няколко фирми за които има информация че са уговаряни и притискани от работодателите да гласуват за определена политическа партия.

 

Акция имаше и във Видин

 

Служители на РУ-Видин извършили претърсване на частен адрес в село Арчар, собственост на местен жител, и в ползвания от него лек автомобил. Намерени и иззети са тетрадки с изписани имена и парични суми срещу тях, както и 15000 лева и златни накити.

 

По същото време са извършени претърсвания в хранителен магазин във видинския кв. „Нов път“ и в частен дом, където също са открити тефтери с имена и изписани парични суми срещу тях, 1035 лева, кутии с тютюневи изделия без бандерол и 137 тениски и суичъри, брандирани с лого на известни търговски марки.

 

Предстои доклад на материалите в прокуратурата. Работата на разследващите екипи продължава в рамките на образуваните две досъдебни производства.

 

Две млади жени без придружаващи заболявания са сред жертвите на COVID-19 у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button