БългарияНа Фокус

Арестуваха български военни за шпионаж в полза на Русия

Двама военни от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

 

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност.

 

По случая е образувано досъдебно производство. Властите все още не потвърждават дали действията са свързани с акцията срещу руски шпиони у нас.

 

От Прокуратурата дадоха подробности за акцията на пресконференция. Главният прокурор Иван Гешев обяви, че това е акция без аналог в българската история.

 

„Разследването е от особено значение за българската национална сигурност и тази на НАТО и другите ни партньори. Случаят е без аналог в новата ни история.Българските граждани могат и трябва да се гордеят със службите”, заяви Гешев.

 

И допълни, че не мразим нито една държава, но трябва да защитим интересите на България. 

 

„Принос имат военният министър Красимир Каракачанов и ръководителят на военното разузнаване Велко Атанасов, който е достоен български офицер. Надявам се този случай да обедини българските граждани, а не да ги разедини. Защитаваме националния си интерес, а не го продаваме и предаваме. Не мразим никоя чужда държава, но сме длъжни да защитим нашата“, каза главният прокурор. 

 

Един от задържаните е бивш шеф на военното разузнаване, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. По думите й той е смятан за ръководител на престъпната група, занимавала се с шпионаж. 

 

„Условно го наричаме резидент. Завършил е образованието си в България и чужбина. Кадър на ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия.). Преподавател е в служба Военно разузнаване. Задачата му е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал е лица, които са имали достъп до тайните на НАТО и ЕС“, обясни Милева. 

 

В престъпната група е участвала и съпругата му, която има българско и руско гражданство. Тя е уловена на кадри да влиза в руското посолство, а според разследващите е изпълнявала ролята на куриер. Предавала е и пари.

 

военни, шионаж, история, прокуратура, арестувани

 

По време на брифинга бяха пуснати записи от разговор между Резидента и неговата съпруга. 

 

От българските военни на Русия били предавани данни, които се смятат за класифицирана информация и дори държавня тайна. 

 

По време на брифинга стана ясно, че има и други участници в престъпната група, някои от които – действащи служители на „Военно разузнаване“. Установено е и каква е била ролята им:

 

„Останалите от групата са лица, заемащи висши държавни длъжности, всички са имали разрешение са достъп до класифицирана информация до НАТО, ЕС и България. Част от вербуваните от групата лица били обучавани от Резидента в оперативно майсторство. Първият участник в групата е ръководен кадър от Министерството на отбраната, основните му задължения са свързани с планиране. Вторият е действащ служител в служба „Военно разузнаване”. Третият е действащ служител също от „Военно разузнаване”, той неколкократно е бил изпращан на мисии в състава на военните ни контингенти зад граница. Четвъртият е бивш служител на служба военно разузнаване, бил е командирован като секретар, военно аташе, и аташе по отбраната“, съпбщиха от обвинението. 

 

Срещите се провеждали всеки месец на предварително уговорени час и място, съобщи още Милева.

 

Припомняме, че лица, заподозрени в шпионаж в полза на Русия са арестувани у нас при акция на ДАНС. При акцията бяха обискирани няколко адреса в южните квартали на София и в кварталите посока Перник.

 

COVID-19 погуби бившия кмет на Стара Загора проф. д-р Светлин Танчев

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button