БългарияНа ФокусПоследни новини

Арестуваха шефката на Агенция „Митници“ и заместникът й

Директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов са били задържани за 24 часа. 

Общо са задържани 7 души, като става въпрос за първото досъдебно производство на новата антикорупционна комисия. Делото е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

Събраните до момента доказателства по разследването се докладват на Софийската градска прокуратура, която следва да прецени на кои от заподозрените ще бъдат повдигнати обвинения и за какво. 

Народното събрание пък включи в програмата си за днес проект на решение за създаване на временна комисия за разглеждане на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Предложението за включване в програмата за днес направи народният представител от „Има такъв народ“ Павела Митова. То бе гласувано със 129 гласа „за“, 41 – „против“ и четирима „въздържали се“. В подкрепа на предложението гласуваха народните представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“ и един депутат от „БСП за България“. Против бяха депутати от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Уважаеми г-н председател в оставка, обърна се депутатът Венко Сабрутев (ПП-ДБ) към Росен Желязков и изтъкна, че това, което е гласувало Народното събрание противоречи на правилника. Сабрутев каза още, че само през последната седмица Агенция „Митници“ е хванала 170 кг кокаин и 108 кг марихуана. Вие пазите наркобизнеса, обърна се Сабрутев към депутатите.

Междувременно обиски и претърсвания бяха извършени на няколко места в Свиленград и Хасково, като се предполага, че полицейска операция е свързана с акцията на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“ в София. 

По неофициална информация в Свиленград са били претърсени 2 адреса – офис сграда и частен дом, както и други два в Хасково, предаде БНТ. Става въпрос за жилищни и други имоти, свързани с бивши и настоящи служители на различни нива в Агенция „Митници“.

Πo данни на местния сайт „Е-Свиленград“ обиските са били в дoмoвeтe нa бивш нaчaлниĸ нa Mитницa- Cвилeнгpaд и бизнecмeн, ĸoйтo oтдaвнa e извън cиcтeмaтa нa пpиxoднaтa aгeнция.

На този етап няма информация за задържани и дали е иззето нещо при претърсванията.

По-рано днес директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова беше изведена от сградата и отведена в Антикорупционната комисия за разпит. Според Банкова зад акцията срещу нея стои председателят на ДАНС,  с когото била в лоши отношения от години. Тя пое Агенция „Митници“ в началото на март, като беше назначена лично от финансовия министър в оставка Асен Василев. Петя Банкова видя политическа атака в случващото се.

Обиски бяха извършени още в дома и кабинета на Людмил Маринов. Той е заместник шеф на Агенция Митници от 5 март, назначен лично от Петя Банкова. Банкова и Маринов се познават отдавна. И двамата са били служители на ДАНС, преди да се прехвърлят в митниците. Домът и кабинетът на Банкова също са претърсени.

Като обяснение за акцията, за която от прокуратурата през целия ден запазиха мълчание, беше посочен сигнал за реализирана потенциална контрабанда на цигари. Споменато беше и името на бившия митничар Николай Николов, по прякор Паскал.

„Не познавам Паскал, не знам дори кой е, аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава. Махнала съм всичките служители, това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата, да го заявят“, беше категорична Банкова.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Пеевски: ДПС е по-скоро в коалиция с Кирил Петков, отколкото с Бойко Борисов

Подобни статии

Back to top button