БългарияНа Фокус

Арестуваха зам.-министър на екологията – ръководил схема за внос на боклуци от Италия

Зам.-министър в МОСВ Красимир Живков и бивш директор на РИОСВ Плевен са разследвани за участие в организирана престъпна група. Това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Милева съобщи, че днес са проведени претърсвания и изземвания в над 40 обекта на територията на цялата страна – София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и др.

 

В действията участваха прокурори и следователи от спецпрокуратурата. Събрани са множество писмени доказателства, от които се установява, че зам.- министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпадъци, основно от Италия.

 

Той индиректно е оказвал натиск върху служители на дирекции за съгласуване на нотификации на определени дружества, въпреки че те не отговаряли на изискванията, добави Милева. Задържани са шестима души, сред които и зам. –министърът на околната среда и водите.

 

По-рано днес заместник-министър Красимир Живков беше доведен под конвой в сградата на бул. „Мария Луиза”. Още от сутринта разследващи провеждат акцията в Ботевград, влязоха и във вилата му в Правец, за да търсят документи, свързани с разрешителните за внос на отпадъци.

 

Специализирана акция се проведе и в офиси, и жилище, свързани с бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови в Русе. Жандармерия влезе в сградата на „Приста ойл“ на улица “Борисова“, откъдето са иззети компютри и документи. Присъствие на жандармерия имаше и пред запечатана къща на улица „Хан Аспарух“, собственост на бизнесмена Пламен Бобоков.

 

Припомняме, че в средата на януари 2020 г. Красимир Живков беше един от разпитваните в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник.

 

Той беше посочен от адвокатите на бившия екоминистър Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите.

 

Димов е единственият обвиняем за водната криза в Перник, който дълго време беше в ареста, но в края на април пуснат по домашен арест.

 

Градушки поразиха много места у нас (ВИДЕО)

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button