БългарияНа Фокус

АРЕСТУВАН ЗА ШПИОНАЖ: Отведоха бившия главен редактор на в. „Дума“

Дали случайно, или не, но точно на знаковата дата 9 септември рано сутринта бе арестуван бившият главен редактор на комунистическия вестник „Дума“ Юрий Борисов, а причината – шпионаж. Информацията съобщи съпругата му Дора Чичкова пред изданието.

От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Домът на Борисови е бил обискиран, иззети са компютри и различни документи. Юрий Борисов е отведен от полицията за разпит в спецпрокурата.

Пред „Дума“ зам.-председателят на НД „Русофили“ Владимир Чучуев разказа, че рано сутринта в специализираната прокуратура е била извикана в качеството си на свидетел главният секретар на движението Кристина Иванова. За разпити са били привикани още зам.-председателят на „Русофили“ Милен Чакъров, почетният председател Енчо Москов, проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП, други членове на Изпълнителното бюро на организацията.

На тази дата преди 75 години е извършен държавен преврат, който установява в България комунистически тоталитарен режим за период от 45 години. Това се случва в условията на започваща руска окупация – на територията на България навлиза Съветската армия. 

Държавният преврат е съпроводен с мащабни кръвопролития и почти пълно унищожение на българската интелигенция. Стотици пък са откарани в концлагери у нас и принуждавани да извършват тежък физически труд. Заточенията им често завършват със смърт. 

ЗА ШОФЬОРИТЕ: Скоро 8 нови пътни знака ще има у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button