БългарияПоследни новини

Архангелова задушница е – почитаме мъртвите си близки и загиналите за България

Православните християни почитат днес църковния празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден, на 8 ноември. На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички, паднали в редовете на Българската армия.

 

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Св. Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите.

 

Оттам идва и почитта към починалите, която ние, християните, отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината. На Архангеловата задушница духовниците от Българската православна църква задължително отслужват заупокойно богослужение, в което се четат молитви за починалите.

 

Значението на Задушница е поменът, който се прави като възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Това е денят, в който живите почитат паметта на мъртвите като правят помен в тяхна чест. С това хората се надяват да измолят прошка от Бога за греховете на мъртвите си близки.

 

На Архангеловата задушница се спазват същите обичаи, както и на останалите задушници през годината. Хората отиват на гробовете на починалите си близки, като е задължително да ги почистят, да ги украсят със свежи цветя и да ги прекадят с тамян. Прелива се вино под формата на кръст, като се започва от мястото, на което е положена главата на покойния.

 

Вярващите запалват и свещ. Специфичното за Архангеловата задушница е, че на този ден се отдава и почит пред паметта на военнослужещите, дали живота си за България през годините.

 

Заупокойна панихида по повода ще бъде отслужена днес от 11.00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, съобщиха от Министерството на отбраната.

 

Във военния ритуал – панихида, на който ще бъде почетена паметта на загиналите български воини, ще участва президентът Румен Радев.

 

Заупокойната служба ще отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп.

 

В ритуала в София ще участват също министърът на отбраната в служебното правителство Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на ръководството на МО, висши офицери от въоръжените сили, членове на военнопатриотични съюзи.

 

В ритуала ще се включат представителни части от Националната гвардейска част и знаменен взвод със знамената светини – Знаме на 6-и пехотен Търновски полк, Знаме на 30-и пехотен Шейновски полк, Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, Знаме на 13-и Рилски полк, Знаме на 25-и Драгомански полк, Щандарт на Първи конен полк, Знаме на 24-ти пехотен Черноморски полк, Знаме на 15-и пехотен Ломски полк.

 

С военни почести в различни гарнизони в страната военнослужещи от Българската армия ще отдадат признателност на загиналите във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

 

„Галъп“: Радев губи позиции седмица преди вота, а ГЕРБ-СДС отново са първи

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button