БългарияНа ФокусПоследни новини

Асен Василев: Категорично влизаме в еврозоната от 2025 година

България ще изпълни критерия за инфлацията за влизане в еврозоната тази година и от януари 2025 г. ще плащаме с евро, заяви министърът на финансите Асен Василев по време на конференция за въвеждане на единната европейска валута в България. Говорихме с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, с Европейската централна банка и с Европейската комисия и всички прогнозни модели за България показват, че ще покрием критерия за инфлация за влизане в еврозоната тази година, но въпросът е дали това ще стане юни, септември или октомври, обясни министър Василев. Ако не покрием критерия през юни, когато изготвят конвергентните доклади за страните членки, имаме уверение, че ще направят кратък конвергентен доклад, когато изпълним критерия за инфлацията, което ще ни позволи за влезем в еврозоната от 2025 г., допълни той.

При влизането ни в еврозоната хората ще могат да обменят безплатно левове за евро в банките и в пощенските клонове, каза министърът на финансите БНБ работи по предстоящата замяна на левовете с евро, обясни управителят на Централната банка Димитър Радев.

БНБ откри нов касов център в Пловдив, ще бъдат открити касови центрове и в Плевен и Варна. Централната банка подготвя и нов автопарк от бронирани автомобили, които ще бъдат необходими за обмяната на големи количества пари в брой. Според икономиста Йосиф Аврамов, който участваше в конференцията, левовете в обращение са на стойност 28 млрд. лв. и те ще трябва да бъдат заменени с евро.

Министърът на финансите Асен Василев увери, че замяната на левовете с евро ще става по фиксирания курс от 1,95583 лв. за едно евро. Но и сега, ако човек отиде в банка с искане да внесе над 10 хил. лв. в брой трябва да попълни декларация и да обясни откъде има парите. Това може да се наложи да направят и хората, които искат да обменят големи суми левове в брой с евро, стана ясно от думите на министъра на финансите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Оставката на Боби Михайлов бе приета с огромно мнозинство, 12 клуба искаха да остане

Подобни статии

Back to top button