Аутопсии на починали от COVID пациенти разкриват мозъчни увреждания със степен на инсулт
снимка: Pixabay

Аутопсии на починали от COVID пациенти разкриват мозъчни увреждания със степен на инсулт

Аутопсии на смъртни случаи от COVID-19 разкриват подробности за широко разпространеното възпаление и увреждане на мозъчната тъкан, което може да помогне да се идентифицират многобройните неврологични последици, настъпили при някои пациенти. Между тях са главоболие, загуба на памет, замайване, слабост и халюцинации и още по-тежки – припадъци и инсулти, предава БГНЕС.

 

Някои оценки показват, че до 50% от хоспитализираните пациенти имат неврологични симптоми, които им пречат да изпълняват обичайните си задължения, като например приготвяне на храна. Нов доклад за този тип симптоми и въздействието на коронавируса върху мозъка е публикуван в „New England Journal of Medicine“.

 

Ярки петна по мозъка

 

„Бяхме напълно изненадани. Първоначално очаквахме щети като причинените от липса на кислород,“ каза Авиндра Нат, лекар и клиничен директор в Националния здравен институт (NIH), добавяйки: „Вместо това видяхме мултифокални области на увреждане, често свързани с инсулт и невровъзпалителни заболявания“.

 

Изследователите от NIH изследвали мозъчната тъкан на 19 души, починали от коронавирус. Те са били на възраст от 5 до 73 години и много от тях са били изложени на риск от по-тежък коронавирус поради диабет и сърдечно-съдови заболявания. Чрез ЯМР екипът от лекари идентифицирал 10 пациенти с мозъчни аномалии. Микроскопското изследване разкрива хиперинсекции – ярки петна върху микрофотографията на мозъчни проби, които флуоресцентната микроскопия показва, че става въпрос за отделен фибриноген (кръвен протеин). Т-клетките и специализираните мозъчни имунни клетки, като микроглията, са заобиколили тези места при редица пациенти и има тъмни области на съсиреци, което води до заключението, че тези пациенти са претърпели множество малки мозъчни кръвоизливи – вид увреждане, което най-често е свързано с възпаление в мозъка.

 

Важно е да се отбележи, че не само тежко болните пациенти, които се нуждаят от интензивно лечение или които вече имат определени заболявания, са показали неврологични симптоми.

 

„Наблюдаваме група по-млади хора без конвенционални рискове, които имат инсулти и пациенти с остри промени в психичния статус, които не са обяснени по друг начин“, каза Бенедикт Майкъл, невролог от Университета в Ливърпул, преди няколко месеца.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК