Авокадо: зеленото злато на ацтеките
Авокадото идва от различни страни в света, но неговата родина е Мексико. Култивирано е още от ацтеките, които го наричали „ алигаторска круша“. Днес съществуват повече от 400 сорта авокадо. Някои са големи колкото слива, други стигат до два килограма. Но всички, които отглеждат и продават авокадо са единодушни: то е зеленото злато на планетата.
Защо е полезно?
Този уникален плод съдържа повече мазнини от всички останали плодове – до 80 процента от съдържанието му. Растителни, разбира се. Най-ценни от тези мазнини са омега 9 мононенаситените мастни киселини, каквито се съдържат и в маслините. Те са важни за усвояването на мастно разтворимите витамини, като витамин А например. В костилката и кората му му се съдържат някои отровни вещества, но в сърцевината му има над 20 ценни витамини ( особено от групата В) и минерали, сред които желязо, фосфор, калий, калций, мед, манган. Да не забравяме и фибрите, които са истинска метла за токсините в храносмилателната система! Около 75 процента от фибрите в авокадото са неразтворими, и те действат като растителен пребиотик – увеличават колонията на полезните микроорганизми в червата, унищожават болестотворните.
Ако редовно хапвате авокадо, ще имате много ползи за организма: ще намалите нивото на холестерола и опасните триглицериди, ще укрепите кръвоносните съдове, това ще подобри работата на сърцето. Ще подобрите зрението си, защото този плод съдържа ценния за очите лутеин, ще снижите кръвното, ако надскача границите, тялото ви ще е изпълнено с енергия, а душата – с радост. Да, с радост, защото авокадото освен всичко е много вкусно и с него се правят специалитети като гуакамоле, дип от авокадо, гаспачо, веган кейкове, сладолед с авокадо и т.н.
През зимата, когато пресните плодове са оскъдни, авокадото е безценен източник на витамини и засища глада с високото си съдържание на мазнини. Как да избирате авокадо? По-евтините плодове са държани в хладилник и узряването им е нарушено. Обикновено са твърди като камък. Ако плодът е такъв, по-добре е да го отминете. Трябва да усещате мекота, като го натиснете с пръст. По кората на зеленото авокадо не трябва да има кафяви петна, но пък има сортове, които са изцяло с кафява грапава кора и те са по-скъпи.
Как да сготвим авокадото?
Можете да нарежете прясно авокадо в салатата си – с мекия си орехов вкус то се съчетава отлично с други зеленчуци. Може да направите гуакамоле, като пасирате едно авокадо в блендера заедно с накълцан пресен лук, накълцани домати без ципата и връзка пресен кориандър, зехтин и морска сол. Ако искате да стане пикантно, добавете накълцана люта чушка.
Авокадото е идеално за Великденските пости и за диети на плодове. За хората, които правят разтоварващ ден на плодове е чудесна идея за супа от авокадо. Тя е крем от пасирани авокадо и банан с малко ядково мляко – бадемово, овесено, от шамфастък или оризово и поръсена със счукано ленено семе.
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО
Митове и факти за спането – как да си осигурим пълноценен сън всяка нощ?