БългарияНа ФокусПоследни новини

Австрия ни пуска в Шенген по въздух, но трябва да приемем бежанци от Афганистан и Сирия

Австрия заяви, че остава условието България и Румъния да приемат допълнителни бежанци от Афганистан и Сирия за да бъдат приети в Шенген по море и въздух.

„Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия – това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата“, заяви Карнер, цитиран от БНР

Вчера властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март догодина.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Австрия отрече за „Шенген“ – преговорите все още не били приключили

Подобни статии

Back to top button