БългарияПоследни новини

България изпраща първата помощ за Хърватия с военните самолети „Спартан“

Със заповед на министъра на отбраната два военно-транспортни самолета С-27J „Спартан“ с екипажи от състава на ВВС ще извършат специализирани полети за транспортиране на хуманитарна помощ от България за бедстващите след земетресението в Хърватия.

 

След създадена организация за изпълнение на задачата днес, помощта беше натоварена на самолетите, съобщават от пресцентъра на МО.

 

Българският Червен кръст предоставя хуманитарна помощ за нуждите на пострадалото население. Помощта се предоставя чрез Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР след задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС.

 

„В зависимост от това, как ще бъдат подредени в самолета, за да запазим центровката и балансировката, ще преценим колко полета ще изпълним. Имаме готовност първите полети да бъдат с двете машини. Международното летище в Загреб приема полети. Така, че няма проблеми за изпълнение на задачата. Разчитаме полетът да трае около два часа, като ще излетим на север през Румъния и Унгария“, обясни зам.-командирът на 16 ТАГ „Враждебна“ подполковник Димчо Добрев.

 

Заедно с помощта, отпусната от българската държава, БЧК изпраща за района на Петриня 300 походни легла с матраци и 100 отоплителни уреди за палатки.

 

Има готовност полетите до международното летище в Загреб да бъдат извършени утре.

 

Вчера Европейската комисия задейства механизма на ЕС за гражданска защита в помощ на Хърватия след земетресенията, ударили страната в последните дни. В страната са пристигнали еврокомисари за среща с властите.

 

До вчера помощ са осигурили множество страни. Сред тях е и България, която помага със 100 000 евро.

 

И тази нощ в района на хърватския град Петриня бяха регистрирани няколко земетресения, най-силното от които с магнитуд 3,8 по Рихтер в 4.36 часа, предаде информационният сайт Индекс.

 

Част от хората прекараха втора поредна нощ в автомобилите си. Те очакват инсталирането на контейнери, в които да бъдат временно настанени.

 

До минус 15 градуса ще падат температурите през януари

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button