BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

България се е съгласила да приема неограничен брой мигранти по дъблинския регламент от Австрия срещу Шенген

Румънският евродепутат Алин Митута публикува споразумението, което България и Румъния са сключили с Австрия за да бъдат приети в Шенген по въздух и вода. То съдържа 5 точки, като в трета точка се споменава за бързото приемане на мигранти, което стана предмет на критики от страна на медиите, а правителството го окачестви като „дезинформация“. Именно в тази точка България и Румъния се съгласяват да приемат във възможно най-бърз срок мигранти по дъблинския регламент, за който сме отговорни и в момента, като се посочва, че няма никакво ограничение на бройката мигранти, които сме длъжни да приемем.

Другите 4 точки се отнасят до затягане на граничния контрол с Турция, Сърбия, както и по границите Румъния-Унгария и Румъния-България. Двете ни държави приемат да има австрийски служители за контрол на летищата. 

Според напредъка на тези 5 точки, Австрия се ангажира да обсъди дата за влизане на двете държави в Шенген със сухопътните граници. 

Въпреки, че не се посочва бройката на мигранти, които бихме били длъжни да приемем, според правителството миналата година Австрия е направила заявка за входящ трансфер на 193 бежанци. От тях ние сме приели 113. 

Цифрата от 6000 мигранти, която стана обект на скандал между правителството и медиите бе първоначално спомената в австрийския Der Standard, където журналистите споделят, че според вътрешното министерство в България трябва да бъдат върнати 6000 мигранти, а в Румъния 2000 през 2023 година. Тази цифра дойде от документ на австрийското вътрешно министерство, в който се споменава, че до България действително е имало около 6000 „искания за връщане“. Въпреки това, въпросът не посочва изрично връщания по дъблинския регламент – но документът, който правителството е подписало, включва въвеждане на „целия закон на европейския съюз“, що се отнася до мигрантите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Станаха ясни условията, които иска Австрия за Шенген – включват бързото приемане на лица, търсещи убежище в България

Подобни статии

Back to top button