БългарияНа Фокус

България ще подкрепи Кьовеши за главен прокурор на ЕС

България ще подкрепи румънката Лаура Кьовеши за поста на главен прокурор на ЕС. Това се казва в съобщение на правителствената пресслужба. Въпреки това при първото гласуване на кандидатурата й, посланикът ни в ЕС е гласувал „против“.

Пред „24 часа“ премиерът потвърждава, че Кьовеши има подкрепа за поста, но „при определянето на хора за високите европейски позиции не е нужно да се говори предварително“. Изданието пише още, че България е изчаквала общо решение на ЕНП кой да е фаворитът на десните за поста и заради това не е обявявала гласно своя фаворит.

Кьовеши остана единственият претендент за вискокия пост след като френският кандидат Жан-Франсоа Бонерсе оттегли. Преди няколко дни се разбра, че Франция също ще застане зад кандидатурата на Кьовеши.

Ходът дойде, след като президентът Еманюел Макрон спечели много от преговорите за разпределянето на висшите постове в ЕС – начело на Европейската централна банка застава сънародничката му Кристин Лагард, а на Европейския съвет – либералът Шарл Мишел. Системата на „водещия кандидат“ за председател на Еврокомисията се провали и начело на ЕС вече е германката Урсула фон дер Лайен, за която се говори, че е предложена именно от него.

Кьовеши е бивш ръководител на румънската агенция за борба с корупцията. В Румъния тя е подсъдима, с повдигнати обвинения за злоупотреба с власт. Румънското правителство направи всичко възможно, за да възпрепятстваКьовеши да участва в надпреварата, както по дипломатически път, така и чрез съдебни обвинения и разпити за антикорупционната ѝ дейност, включително й наложи забрана да напуска страната.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на Националната дирекция за борба с корупцията осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което й спечели похвали от ЕС, от групи на гражданското общество и частни инвеститори. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер.

Европейската прокуратура ще има правомощия да разследва и преследва по наказателен ред престъпленията против бюджета на ЕС, например измами, корупция или трансгранични измами с ДДС. Тя ще действа на територията на 22 страни членки на ЕС, които подкрепиха идеята за създаването ѝ, сред които и България. Целта на новата институцуия е подобряване на разследванията на измами с европейски средства.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Хакнаха профила на Лондонската полиция в Туитър

Подобни статии

Back to top button