You are currently viewing България ще съди застрахователя и собственика на „Вера Су“, ако не покрият разходите за спасителната операция

България ще съди застрахователя и собственика на „Вера Су“, ако не покрият разходите за спасителната операция

България очаква застрахователите на кораба „Вера Су“ да поемат разходите по изтеглянето и разтоварването на плавателния съд. Това заяви служебният министър на транспорта Христо Алексиев на брифинг в кораборемонтния завод „Одесос“, Варна.

 

Ако това не се случи – следва съд. 

 

„Говорили сме със застрахователите. Те ще приемат разходите, които сме направили. Ако това не стане, ще бъде заведен иск срещу корабособственика и застрахователите”, поясни Алексиев.

 


 

Официално беше обявен краят на спасителната операция. на 36-ия ден заседналият кораб край „Яйлата“ вече е освободен и пристигнал в пристанището във Варна.

 

„Наложи се да направим много сложна операция. Успяхме! Успяхме да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една много сложна операция и тежки атмосферни условия. Успяхме да освободим товара от кораба и да опазим както околната среда, така и здравето на хората. Успяхме да изтеглим безопасно кораба, при положение че корабособственикът работеше в обратна посока – корабът да бъде потопен. Това също не се случи. Успяхме да го съживим и да бъде стациониран на спокоен пристан, където ще продължат някои операции“, обясни Алексиев.

 

Каква ще бъде съдбата му обаче все още не е ясно. Очаква се корабособственикът да обяви дали се отказва от плавателния съд. За момента държавата поема собствеността на кораба „Вера Су“ като плавателният съд няма да бъде нарязан на скрап.

 

По думите на Христо Алексиев събраните досега данни показват, че всички действия на собственика на кораба са били насочени към потапянето му. Министърът изтъкна, че оттук нататък трябва всеки да си поеме отговорността.

 

Христо Алексиев отново хвърли върху предишното управление вината за невъзможността на служебния кабинет да се справи бързо с кризата:

 

„Заварих пълен разпад и безотговорност. Нямахме никакви планове и процедури. Хората не бяха подготвени за такава операция. Техниката беше тотално скапана. Дори се наложи да я ремонтираме, защото беше в безобразно състояние, близко до скрап. Проведоха се много разговори със специализирани спасителни фирми, които заявиха, че по това време на годината не биха предприели такава операция“, каза още министърът на транспорта.

 

По думите на Христо Алексиев подобен инцидент не се е случвал в български води през последните 30 години, а страната ни не е била готова да реагира в такава ситуация.

 

Той допълни, че оттук нататък трябва да се прегледат плавателните пътища, защото са много близо до брега.

 

Ще се инициират и законови предложения за това как страната да се снабди с техника за реакция в подобни ситуации. Участниците в спасителната операция ще бъдат наградени.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК