BulletinЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

България задържа мястото си в класацията на ООН за щастието сред държавите

Финландия за пореден път се води най-щастливата държава в света според класацията на ООН за щастието сред гражданите. България се задържа на приблизително същото ниво, като за една година сме спаднали от 77-мо място на 81-во. Списъкът се съставя от 2012 година досега, като България бе на шокиращото 144-то място тогава. 

Младите в България дърпат държава ни нагоре, като те са на 40-то място по щастие от младите в света, а хората над 60 години в България я поставят едва на 90-то място. 

Подобна разлика има и в другите държави на Балканите и други държави от Източна Европа. Едно от най-големите подобрения в класацията е за Сърбия, която се издига от 45-то място до 37-мо за последната година. Румъния, от друга страна, отчита спад след като бе една от най-щастливите държави в света с 24-то място през 2023 година, а тази година румънците се поставят около 32-ро място. България все пак остава най-нещастната държава в Европейския съюз, като предпоследната преди нас е Гърция с 64-то място. 

Тенденцията продължава класацията да се оглавява от малки държави, като най-щастливите десет са Финландия, Дания, Исландия, Швеция, Израел, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Швейцария и Австралия. Нито една от тях няма население над 30 милиона души. 

Най-нещастната държава, с голяма разлика от дори втората най-нещастна, е Афганистан. Държавата, която попадна под контрола на талибаните през 2021, заема последното място за втора поредна година.

Докладът се основава на няколко основни фактора, като изследването се случва с въпросник за себеоценка на гражданите. Там се отчитат социалната подкрепа, доходите, здравето, свободата, щедростта и липсата на корупция. Финландия например печели класацията поради особено високото доверие в институциите и високата оценка за чувството на свобода.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Пожарникари спасиха изхвърлено куче в кофа за боклук, намериха му нов дом!

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button