На ФокусПоследни новиниСвят

Българин стовари насред Париж ковчези с „убити“ в Украйна френски войници

Автор: Румен Михайлов

Българин стовари в събота преди обяд от фургона си точно под Айфеловата кула пет ковчега, обвити в националното знаме на Франция. На всеки един от саркофазите със съвсем нормални размери  бил поставен надпис: „Убит в Украйна френски войник“. Нашенецът бил засечен от многобройните камери в района и арестуван няма и половин час след като оставил макабрения товар на кея  покрай река Сена, точно срещу  желязната кула – символ на Париж. Сънародникът ни бил подпомогнат от германец и украинец, които били арестувани в късния следобед на една от парижките автогари, малко преди да се качат на автобус за Берлин.

Новината за обвитите с френския национален флаг ковчези с „убити“ в Украйна френски войници гръмна в неделя по обяд. През целия ден тя бе водеща както в информационните емисии на електронните медии из Хексагона, така и в сайтовете на големите вестници. Като в началото журналистическото братство много, много не се колебаеше да отсече, че акцията, нарочена за „провокационна и сплашваща“, била дело само на българи.

Вчера следобед разпространената от полицията версия на случая обаче изясняваше, че нашенецът бил нает от закопчаните германец и украинец, само за да откара пет ковчега, плюс тях самите, до Айфеловата кула. По собствените му признания двамата му били помогнали да стовари ковчезите, като му били заплатили за свършената работа 40 евро в брой. В същото време в информацията на полицията се твърдеше, че бързо проучване на силите за сигурност било констатирало със сигурност пристигането на сънародника ни с фургона от България във Франция в петък вечерта. Факт, навяващ на мисълта, че напълнените с гипс дървени каси са били натоварени в превозното средство у нас или най-много някъде по пътя. Късно в неделя парижкият съд потвърди, че тримата арестувани са родени в България, Германия и Украйна, като срещу тях е повдигнато обвинението „предумишлено гражданско насилие“.

В коментарите си за случая авторитетни печатни медии като вестниците „Либерасион“, „Монд“ и „Фигаро“ допуснаха, че „сплашващата провокация“ е „100% външно дело“, без да уточняват нейния „спедитор“. И била реакция на обявеното неотдавна намерение на президента Еманюел Макрон да изпрати френски военни специалисти да помагат на Въоръжените сили на Украйна във войната им с Русия. Всекидневниците свързаха стоварените край Айфеловата кула ковчези с други две всяващи страх „провокации“ напоследък в Париж. В нощта на 13 срещу 14 май върху паметника на Холокоста в Париж бяха оставени червените отпечатъци на ръце и полицията установи, че тримата „автори на пърформанса“ били избягали в чужбина. През октомври пък, след началото на войната между Израел и Хамас, фасадите на много парижки сгради с живеещи там евреи бяха набелязани като „цели“ със звезди на Давид. В средата на май министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне каза за двата случая, че „те са дело на външни спонсори, плащащи за дестабилизацията на френското общество и за изостряне на разделенията в него.“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски: Тръмп рискува да стане загубеняк, ако наложи неизгодна сделка на Украйна

Подобни статии

Back to top button