Българският лекарски съюз – категорично против разхлабването на мерките

Българският лекарски съюз – категорично против разхлабването на мерките

„Ние сме категорично против разхлабването на мерките в страната от 21 декември. Заболелите все още са много и пациентите в интензивни отделения също не намаляват“.

 

Това заяви на брифинг председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, цитиран от Нова ТВ.

 

Той проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов и с членове на правителството. На нея стана ясно, че БЛС ще излъчи свой представител в Националния оперативен щаб. Ще се работи и с лекарите в страната, за да се подобри тяхната осведоменост за ваксините. 

 

„Не като управител на Касата, а като професор по „Медицина“, подкрепям това, което министърът – удължаване на мерките с минимум една седмица след новогодишните празници“, каза от своя страна управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

 

По време на брифинга стана ясно, че и професионалистите по здравни грижи ще получават добавки за работата си на първа линия:

 

„Продължаваме да работим заедно с НЗОК и МЗ. До края на годината ще продължим разговорите и ще подпишем анекса. Взе се решение от 1 ноември (със задна дата) професионалистите по здравни грижи, които са в трудови отношения с личните лекари, да получат по 360 лв. Другите медицински работници също ще получават своите надбавки и през следващата година“, заяви д-р Маджаров.

 

БЛС подкрепя предложението антигенните тестове да бъдат приравнени към антигенните. По време на пресконференцията стана ясно, че когато това се случи, и бързите тестове ще бъдат безплатни. 

 

„Антигенните тестове, които закупуваме и разпределяме във всички части на държавата ще бъдат безплатни за българските граждани“, каза министър Ангелов. 

 

А председателят на БЛС призова да не се отпускаме и да продължаваме да спазваме мерките.

 

„Всички прогнози са невалидни. Това вече се доказа от пандемията и на всички ни стана ясно, че имаме необходимост да задържим темповете. Ако не бяхме задържали този темп, който набюдаваме сега, качеството на здравеопазването неминуемо щеше да падне още повече. Страдаме от това, че практически не можем да приемаме повече хора в болниците. Ако продължим така, ще стигнем до онези случки, за които се говореше преди. Нека стиснем малко зъби и да изкараме празниците в тесен семеен кръг“, призова още д-р Маджаров.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК