You are currently viewing „Бавна смърт“: Заведенияата искат подпомагане и при решението за частичното им отваряне
снимка: Pixabay

„Бавна смърт“: Заведенияата искат подпомагане и при решението за частичното им отваряне

Като „бавна смърт“ – така определиха отварянето на ресторантите само на открито от Сдружението на заведенията в България. И настояват за помощ от държавата.

 

„Със сигурност нашето желание е да се мисли за компенсации дори в период, в който само градините са отворени. Едно заведение е проектирано да си работи на нормален капацитет. Представете си да имате 3 деца и да трябва да храните само едното, защото такъв ви в бюджетът. Същото нещо е и с градините. Днес си направих една сметка миналата година как са се движили оборотите ми, когато отново отвориха само градините – бил е на ¼ спрямо 2019 година май месец.Това отваряне на градините означава да губим по-малко, отколкото ако не работим, но ние пак ще губим. Браншът е останал без всякакви средства и едно такова нещо е бавна смърт“, каза пред ТВ Европа Стоил Лилков от Сдружението на заведенията в България.

 

От Сдружението смятат, че променливото време може да им изиграе лоша шега.

 

„Това половинчато решение да работят само градините според мен е направено единствено, за да не се дават помощи, а това е измиване на ръцете – ето работете, но само при такива условия. Летният сезон не започва от април месец, времето не позволява да разчиташ на работа само на градина. Можеше да се мисли за някакви варианти, поне частично да се работи – клиенти сядат, ако завали дъжд, къде да ги сложим – трябва да ги гоним. Заготовки трябва да си правим, но ние трябва да станем метеролози. Ако е хубаво времето, да си подготвим повече продукция, ако е лошо – по-малко. В противен случай трябва да я хвърляме“, каза още Лилков.

 

А от бранша очакват и компенсации за дните от март месец, в които бяха затворени.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК