BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Байдън: САЩ подкрепя безусловно Израел след атаките

Президентът на САЩ Джо Байдън потвърди подкрепата на администрацията към Израел след атаката на Хамас над израелски граждани.

„Израел има правото да защитава себе си и своя народ. Точка. Никога няма оправдание за терористичните атаки. И подкрепата на нашата администрация за сигурността на Израел е железна и непоколебима“, каза Байдън.

Коментарите на Байдън идват няколко часа след разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, в който говориха за атаките на Хамас, а Байдън предложи всякакви възможни методи на подкрепа от страна на САЩ.

„Премиерът благодари на президентът на САЩ за неговата подкрепа и изясни, че ще се наложи да има дългосрочна и мощна кампания, за да спечели Израел“, отговориха от офиса на Нетаняху. 

Израелският премиер заяви, че страната му е във война събота сутрин, след като алармите в Йерусалим и Тел Авив сигнализираха ракетни уадари от страна на Хамас. Над 2200 ракети са били изстреляни в Израел и около 100 души са загинали, а стотици други са ранени. От страна на Израел също бяха изстреляни ракети в ответен удар, като от страна на Хамас съобщават за 198 загинали в ударите.

Байдън е провел разговори и с кралят на Йордания, както и с други лидери в региона с цел намиране на сътрудничество. Той предупреди, че други държави, които биха искали да се възползват от трагедията е добре да внимават, защото „светът гледа“.

Огромен брой политици от САЩ също заявиха своята подкрепа към Израел, а ържавният секретар  Антъни Блинкен обеща солидарност и помощ от страна на държавата. Секретарят по сигурността Лойд Остин е говорил с командирите на армията и е обявил готовността да се подкрепи правото на Израел да се защити срещу нападателите. Той обеща да се осигури на Израел нужното за да може държавата да се защити.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия вербува сръбски наемници за войната срещу Украйна

Подобни статии

Back to top button