БългарияНа Фокус

БДЖ влиза в 21 век – въвежда електронно обслужване

До края на септември ще заработи електронната билетна система на БДЖ, обяви транспортният министър Росен Желязков. Очаква се в следващите седмици да бъдат обявени и търгове за нови влакове и локомотиви.

Именно заради остарялата техника, с която работи, БДЖ продължава да трупа огромни закъснения и да не изпълнява разписанията.

Новата електронна билетна система ще позволява на пътниците да резервират и купуват билети онлайн, без да минават през каса на гара.

“До края на месеца ще има всичките функционалности, в това число и онлайн резервационните модули, така че системата ще работи. Тя е готова, в тестови период работи добре”, обясни Желязков, цитиран от БНТ.

БДЖ вече обяви търг за 40 нови вагона, тъй като всичките 300, с които разполага, са на по 35 години. Очаква се да бъдат обявени още две обществени поръчки: за 15 нови мотрисни влака и 6 локомотива.

Освен закупуването на нови мотрисни влакове и локомотиви, БДЖ планира и ремонтирането на сега съществуващите, така че да намали закъсненията по гарите.

БДЖ има 128 локомотива – 15 по-малко, отколкото е необходимо. Липсата им води до закъсняващи влакове и промяна на графиците.

“Качеството на услугата не е само скоростта. Важното е да е чисто, не лятно време да умират от жега вътре, а зимно време да им е студено, тези неща съчетаят ли се, със сигурност ще се върне доста големият интерес към железницата”, заяви синдикалистът Петър Бунев.

Модернизацията ще струва 100 млн. евро и трябва – като минимум – да спре продължаващите закъснения на влакове. Ремонтите и купуването на нови влакове и локомотиви ще се реализира на три етапа в следващите 10 години.

Голям празник е! Отбелязваме Рождество Богородично

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button