Бебето в трежко състояние от Пловдив не е с коронаваирус
Венцислав Мутафчийски

Бебето в трежко състояние от Пловдив не е с коронаваирус

Едномесечното бебе, прието в болница в Пловдив с висока температура няма коронавирус. Това стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб тази сутрин. 

 

През нощта е потвърдена една положителна проба за COVID-19, каза ген. Венцислав Мутафчийски. Новозаразеният е от София и не е контактен с някой от другите заболели. Така общият брой на случаите е 243.

 

Той допълни, че щабът ще предложи на министъра на здравеопазването удължаване на мерките, които трябваше да изтекат утре до 12 април. Според членовете му всички, които пристигат от чужбина трябва да бъдат поставени под карантина.

 

По думите му в „Пирогов“ има 4 интубирани пациенти в тежко състояние, единият от който – в критично. „Възможно е да има лош изход от лечението“, каза Мутафчийски.

 

„8 души във ВМА са нетърпеливи да ги изпишем, но чакаме тестовете им да са отрицателни“, допълни директорът на лечебното заведение.

 

„Абсолютно добре са пациентите в Габрово. Чакат да бъдат изписани. Възложил съм на клиницисти да изработим стратегия за изписването, след като бъдат изчистени от вируса.На всеки 11 заразени ние сме открили двама. Според математическия модел ние сме обхванали голяма група от хора“, обясни още ген. Венцислав Мутафчийски.

 

Той е категоричен, че всички хора с респираторни заболявания трябва задължително да се тестуват. „Вирусът има вътрешна циркулация. През вчерашния ден сме взели 350 проби“, уточни председателят на оперативния щаб.

 

Ген. Мутафчийски обясни, че вече има голям наплив от дарения. „Имаме дарители на много места. Ние ги призоваваме да превеждат в дарителската сметка в Министерството на здравеопазването“, каза той и допълни, че има заявка за дарение от 1 милион лева от частно лице.

 

На брифинга стана ясно, че спешния телефон 112 обслужва по 1800 лева дневно.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК