БългарияНа Фокус

Бетонираха промените за дивото къмпингуване

Със 143 гласа „за“ депутатите преодоляха ветото на президента Румен Радев и повторно гласуваха промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Държавният глава върна за ново разглеждана два от текстовете, които засягат режима на „дивото къмпингуване“. Според Радев с тях законът става много по-рестриктивен, като се въвеждат значителни ограничения в сравнение с досегашния ред.

В мотивите си той припомня, че тази промяна беше предложена между двете гласувания на законопроекта, без обществено обсъждане, което според него оставя без отговор редица въпроси.

Президентът подчертава още, че ограниченията за „диво къмпингуване“ по Черноморието са вече в закона, а местата, където ще може да се практикува, все още не са определени. Освен рестриктивни правила, с промените се въвеждат и строги санкции за тяхното нарушаване.

По време на дебатите в подкрепа на президентското вето се обявиха единствено от „БСП за България“.

„Според Конституцията гражданите имат право да къмпингуват свободно и да се възползват от здравословната и благоприятна околна среда“, заяви депутатът Крум Зарков, но подчерта, че освен това право, всички хора имат и задължението да опазват природата.

„Нито президента, нито протестиращите, нито къмпингуващите, нито ние като опозиция, оспорваме факта, че трябва да има ред в начина, по който тази туристическа дейност се осъществява“, допълни още той.

Според Зарков с промените в закона се създава впечатление, че той е по-строг към определена от група от хора, които нямат икономически и политически ресурси, каквито имат други хора.

„Кое е по-вредно за околната среда – палатката в гората или джипът на плажа? Боклуците от къмпингуване или тоновете строителни отпадъци, които са зарили Черноморието? Създава се усещане за двоен стандарт“, смята народният представител.

В защита на промените се обявиха от „Обединени патриоти“. „Този закон трябва да бъде подкрепен и ветото да бъде отхвърлено“, заяви от трибуната Христиан Митев.

Според него няма никакъв проблем в това, че оспорваните от президента текстове са приети между двете четения на законопроекта, защото такава възможност е предвидена в правилника за работа на парламента.

Според Димитър Бойчев от ГЕРБ пък съществува неразбиране в промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

„Към момента няма абсолютно никаква регламентация към т. нар. свободно къмпингуване. Моите уважения към тази група от хора, но всички ние се съобразяваме с някакви правила“, отбеляза той.

Според него Черноморските общини харчат немалък ресурс за сметосъбиране след къмпингуващите през летния сезон.

„Каня всеки, който има желание, да отидем на място, за да види за какво става въпрос. Към момента България е единствената страна членка на ЕС, където ползването на чужди права без задължения не се санкционира. Такива свободно къмпингуващи се настаняват в частни, държавни или общински имоти и по никакъв начин местните власти нямат правомощия да се намесят“, отбеляза той.

С препотвърдените от парламента текстове се забраняват още преминаването, паркирането и престоя на автомобили върху подвижни, неподвижни и облесени дюни, освен в случаите на разрешено строителство.

Свободното къмпиране продължава да бъде забранено в 2-километровата зона от плажната ивица, но промените предвиждат да бъдат обособени специални зони, където да се практикува то. Това обаче няма да стане през този сезон. За нарушителите пък се предвиждат и солени глоби.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button