БългарияПоследни новини

„Без нацисти по улиците ни!“: За поредна година шествие против Луковмарш

За поредна година в София се провежда шествие срещу Луковмарш. Антифашистката демонстрация бе под мотото „Без нацисти по улиците ни!“, предава БНР.

 

Протестът прерасна в шествие по централните софийски булеварди. Участниците се обявиха против омразата и разделението и в подкрепа на равенството без значение от раса, етнос, пол и икономическо положение.

 

Протестиращите скандираха „София не е фашистки град“ и носеха плакати с надписи „Хора, бдете!“ и „Без нацисти по улиците ни!“.

 

 

„Тук съм, защото подкрепям борбата за един по-добър свят, в който можем всички заедно да живеем без дискриминация, без предразсъдъци и насилие. Също така не подкрепям въздигането на всякакви нацистки или други тоталитарни идоли, каквито е шествието Луковмарш, срещу което също сме тук“, каза пред БНР участничка в демонстрацията.

 

„Това е нашата форма на протест срещу провеждането по-късно на Луковмарш, една профашистка, ксенофобска проява, екстремистка, с която ние няма как да се съгласим“, заяви евродепутатът Петър Витанов (БСП/ПЕС).

 

 

По-рано срещу Луковмарш се обявиха и различни партии, и неправителствени организации.

 

Протестиращите напомниха, че неонацисткото шествие „Луковмарш“ продължава да се случва всяка година без разрешение от Столична община за провеждането му.

 

Режимът за првеждането на такива мероприятия обаче не е разрешителен, а уведомителен, което означава, че по закон Общината няма право да го спре. Шествието се явява упражняване на правото за свободно мирно събиране на хора. 

 

 

Миналата година обаче Луковмарш не се състоя след забрана на Столична община, продиктувана от решение на Върховния административен съд. Тогава имаше единствено бдение пред дома, където е живял и убит Луков на 13 февруари 1943 г.

 

Организаторите от Българския национален съюз заявиха, че решението на Столична община е обжалвано пред съда и забраната е паднала. Те са обявили мото: „Ние не капитулираме“, а също така обясняват, че са заявили отдавна намерението си за провеждане на факелно шествие днес.

 

„Луковмарш“ се провежда от 2004 г. насам, като в последните му издания участват над 2000 души, включително и крайни националисти от други европейски държави. То тръгва обикновено от НДК и продължава до дома на ген. Луков на ул. „Тракия“ №1.

 

„Гордея се, че съм от Хасково!“: Григор с топли думи за България от слънчева Австралия

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button