БЕЗ ТЕСТ И КАРАНТИНА: Ваксинираните вече могат да се движат свободно в ЕС

БЕЗ ТЕСТ И КАРАНТИНА: Ваксинираните вече могат да се движат свободно в ЕС

Гражданите на държави от ЕС, които са получили пълна ваксинация поне 14 дни преди пътуването, ще могат да се движат свободно в рамките на блока. Това съобщи в Туитър португалското председателство на ЕС.

 

Съответното предложение на Европейската комисия беше одобрено от постоянните представители на 27-те страни от ЕС.

 

„Държавите-членки показаха консенсус относно възстановяването на свободното движение“, се казва в изявление на председателството.

 

Освен това, както отбелязва Ройтерс, властите на ЕС ще разширят списъка на безопасните за посещение региони на общността.

 

Както бе обявено по-рано от ръководството на ЕС, от средата на юни постепенно ще бъде пусната в действие системата на ЕС за сертификати за ваксинация, която постепенно ще възстанови свободата на движение в общността. Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва ваканционния сезон.

 

В началото на май Европейската комисия за първи път от началото на пандемията препоръча на страните от ЕС да облекчат ограниченията за влизане и да разрешат влизане на чуждестранни туристи, ваксинирани срещу коронавирус с лекарства, сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК