Бил Гейтс обяви, че се задава нова заплаха за човечеството – създаване на изкуствени вируси
снимка: Официална страница във Фейсбук/ Bill Gates

Бил Гейтс обяви, че се задава нова заплаха за човечеството – създаване на изкуствени вируси

Т. нар. биотероризъм – създаване на изкуствени вируси и тяхното разпространяване – в бъдеще ще бъде една от основните заплахи за човечеството. Това прогнозира пред YouTube влогър милиардерът и основател на Microsoft Бил Гейтс. Именно той предсказа още през 2015 г., че голяма пандемия ще промени света.

 

Освен биотероризма, голяма заплаха за целия свят са климатичните промени:

 

„Климатичните изменения могат да са още по-смъртоносни от Ковид-19. Всяка година може да умират много повече хора, отколкото в настоящата пандемия. Ако нещата останат непроменени през 2100 от промените в климата ще умират 5 пъти повече хора годишно, отколкото заради Ковид-19. Другата голяма опасност е биотероризмът. Някой, който иска да причини щети, може да създаде вирус. Ще се сблъскваме не само с естествено причинени пандемии, като сегашната, но и с такива, имащи произход от лаборатория“, казва Гейтс.

 

По думите му една биологична война би била много по-опасна дори от ядрена.

 

„Веднъж пусната, заразата е много по-трудна за овладяване“, смята милиардерът.

 

Според него човечеството не си е взело поука от случващото се в момента.

 

„Ако имахме необходимата готовност и система, броя на загиналите и заразените можеше да е 10 пъти по-малък. Все пак изкарахме късмет, защото можеше да се сблъскаме с много по-заразен щам“, споделя Гейтс, цитиран Dir.bg.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК