BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Бившият премиер на Израел на фона на масова стачка в страната: „На път сме да се разпаднем“

Масова стачка се организира в Израел като част от протестните акции против съдебната реформа на Бенямин Нетаняху. 

Работници в пристанището днес се присъединиха към ресторантьори и работници в магазини, за да протестират против съдебната реформа, която според тях облагодетелства хората на власт. Вчера имаше масово протестно шествие в Тел Авив, на което десетки хиляди призоваха да се спре инициативата. 

Президентът Исак Херцог призова премиерът Нетаняху да спре тази реформа „в името на единството на Израел, в името на отговорността“. Това бе един от редките случаи, в които президентът въобще взима отношение за вътрешна политика.

Съдебната реформа на Нетаняху

Плановете за съдебна реформа срещнаха опозиция от самото начало. Според тях, правителството има контрол над назначаването на съдии, а парламентът получава властта да отхвърля решения на Върховния съд. Според правителството, тези промени бяха нужни, защото Върховният съд е изолиран и не представлява хората на Израел. Но опозицията твърди, че плановете застрашават независимостта на съдебната система, като я правят зависима от политическите сили.

В знак на протест, войниците от запаса на израелската армия отказаха да се явяват на обучения. Това предизвика вълна от призиви да бъде спряна съдебната реформа, тъй-като застрашава сигурността на държавата. 

Напрежението прерасна в протести, когато премиерът Нетаняху уволни министъра на отбраната Йоав Галант след като Галант призова за спиране на съдебната реформа. Други министри също се обявиха против решението, а бившият премиер на Израел и лидер на опизицията заяви, че това е „ново дъно за Израел“.

Очаква се съдебната реформа да бъде спряна засега, поради протестите и стачката, но правителството не се е отказало от нея и все още я смята за необходима. Нетаняху е заявил, че ще изслуша притесненията на всички, но няма да се откаже от прокарването на промените.

Управляващата коалиция има 64 от 120-те места в парламента, което значи, че са нужни само 4-ма отцепници за да бъде спряна реформата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Експлозия на дрон камикадзе в жилищна сграда в Русия, трима са ранени

Подобни статии

Back to top button