BulletinПоследни новиниСвят

Блинкен: Украйна може сама да реши къде да използва западните оръжия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че украинските власти и военни имат право сами да решават къде и при какви обстоятелства да използват западни оръжия, доставени на Киев от неговите съюзници. Той счита, че Украйна трябва сама да избере най-добрия начин за възстановяване на контрола върху окупираните от Русия територии.

„Важно е да се отбележи, че решенията за това как да се използва западното военно оборудване, къде да се използва – тези решения трябва да се вземат изключително от украинците. Те трябва да решат как най-добре да защитят страната си, как най-добре да си върнат земята. Ние оставяме това единствено на тяхната преценка, а нашето влияние върху ситуацията тук може да бъде само консултативно“, заяви Блинкен в речта си в университета „Райс“ в Хюстън.

В същото време Блинкен подчерта, че САЩ няма да „насърчават“ ударите на украинските въоръжени сили по руска територия и не подкрепят подобни атаки. Той обаче заяви, че окончателното решение за осъществяването на тези атаки при всички случаи е на Киев, който ще трябва да реши дали тези удари са необходими.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Деменцията застигна Брус Уилис, започна да си отива

Подобни статии

Back to top button