На ФокусПоследни новиниСвят

“Бог да пази краля” – короноваха Крал Чарлз III (СНИМКИ)

Чужди владетели, президенти, премиери и други делегати от цял свят пристигнаха в Лондон за коронацията на Крал Чарлз III-ти и кралица Камила, която ще включва и военен спектакъл невиждан от последните 70 години.

 

Кралят бе коронован в Уестминстърското абатство около 11:00 сутринта днес.

7000 войници водиха парад заедно с 19 военни оркестъра, а процесията бе почти 2 километра дълга. имаше поздравления от цялото кралско семейство, както и прелитане на близо 60 изтребител.

Премиерът Риши Сунак излезе с изявление, че смята коронацията за „момент на изключителна национална гордост“ и израз на култура, история и традициите на Великобритания. 

На острова вече са пристигнали редица важни гости като например първата дама на САЩ Джил Байдън и на Украйна Олена Зеленска.

Процесията започна около 10:20 и кралят бе возен с каляска до Уестминстърското абатство, където в 10:55 пристигнаха и започна с церемонията. Кралят седна в древен стол, който е ползван за коронациите през последните 700 години, а след завършването на церемонията седна и на своя трон.

 

 

 

 

Първо имаше специална церемония, в която Архиепископът на Кентърбъри постави свещенно масло на главата, гърдите и ръцете на краля. Той е настоял в свещенното масло да няма животински продукти от притеснения за околната среда. Чарлз получи меч, инкрустиран с диаманти, а на главата му бе положена короната на Свети Едуард. Тогава камбаните на абатството започнаха да звънят, чу се „Господ да спаси Краля“ от хора и за пръв път от 70 години Великобритания има нов владетел.

 

След церемонията в абатството, друг парад от около 2 километра дължина ще придружи краля обратно към Бъкингхамския дворец, където Чарлз ще излезе на балкона и ще маха на своите поданици.

Въпреки споровете в семейството с принц Хари и Меган Маркъл, двамата присъстваха на церемонията, но нямат формална роля в нея. 

Подобни статии

Back to top button