БългарияНа Фокус

„Болницата в Добрич подпомага разпространението на вируса“, сменят директора

Сменят директора на болницата в Добрич, която от седмици изпитва сериозни затруднения заради бум на заразените с коронавирус пациенти. Лечебното заведение получи сериозни критики от здравния министър проф. Костадин Ангелов и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, които я посетиха. 

 

Според Кунчев не само че не помага за преодоляването на пандемията, а „подпомага за разпространението на вируса”.

 

„Ситуацията в Добрич не е добра. Не е драматична, но не е добра. През май имаше 0 случаи, през юни 7, през август 580. Това е притеснителен ръст. Циркулацията на вируса е интензивна. Ако не се вземат мерки, тази тенденция ще продължи”, заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев в Добрич.

 

По думите му през есента и зимата ще дойде и сезнният грип и тогава ситуацията може да стане „неуправляема“.

 

„Видях в болницата някои неща, които не ми харесаха”, каза здравният министър Костадин Ангелов.

 

Едното било смесването на потоците на пациентите. В единия край на коридора на петия етаж е „чистата” зона, в другия – COVID зоната. Всички пациенти се обслужвали от един и същ персонал.

 

Здравният министър видял и цивилни хора без лични предпазни средства да влизат в болницата.

 

Ще бъде инициирано събрание за избор на нов директор на болницата.

 

Здравният министър отново обясни, че разпространението на коронавируса се дължи най-вече на неспазването на противоепидемичните мерки като носене на маски и ръкавици.

 

ДОБРИЧ Е ПРЕД ХУМАНИТАРНА КРИЗА

 

Ситуацията в Добрич е критична, а градът е пред хуманитарна криза. Това се казва и в текст, публикуван от журналистката Юлияна Велчева, която описва тревожната ситуация в писмо до националните институции. 

 

Ето и нейния текст:

 

„Уважаеми господин премиер, уважаеми членове на Министерския съвет, уважаеми господин здравен министър, уважаеми членове на Националния оперативен щаб, уважаеми представители на съсловните организации, уважаеми депутати!

 

С тревога съобщавам, че град Добрич е пред хуманитарна криза. Заразата от коронавирус расте като лавина, мерки за пресичането й липсват, а заради управленска немощ единствената болница в града вече не е в състояние нито да поема болните, нито да ги лекува.

 

В МБАЛ – Добрич вече няма инфекциозно отделение – последният инфекционист напусна преди два месеца. Болест повали и двамата пулмолози. В момента над 30-те хоспитализирани пациенти с Ковид се лекуват от двама гастроентеролози, които признават, че не могат да се справят без консулт със специалист. Такъв липсва и на практика ковидболните не могат да бъдат обгрижвани адекватно. Гастроентеритите също не могат да бъдат лекувани, защото специалистите се занимават с Ковид. Лекари продължават да напускат, а ръководството на МБАЛ е в непрекъснат конфликт с малцината останали. По признание на самите медици, нищожният медицински персонал в болницата има ресурс да издържи до края на месеца. И приключва!

 

А инфекцията се разпространява дифузно и със скорост, расте буквално с часове. Към 10 август позитивните в Добричка област са 463, като 99 процента от тях са от град Добрич. Само през почивните дни, когато тестовете са минимални, инфектираните в Добрич бяха 47, от които петима на медици. Областният управител, както и цялото му семейство, също са повалени от коронавируса. А двамата починали в страната през последното денонощие са добричлии.

 

Една от причините за главоломното разрастване на епидемията е невъзможната мръсотия и боклуци, в които е затънал градът. Улиците са с многогодишна кал, маршрутките от градския транспорт са нечисти и не се дезинфекцират, според съгражданите ми. А мръсотията е перфектната хранителна среда за вируса.

 

Друга причина е липсата на контрол. Противоепидемичните мерки масово не се спазват, глобени няма. Валят сигнали, че заразени и карантинирани непрестанно посрещат гости. А дейността на общината е насочена основно към копипействане на заповедите на здравния министър.

 

От комплексната безотговорност и немара обаче страдаме ние, гражданите. Наложително е НОЩ да посвети заседание на проблема в Добрич и да начертае мерки за излизане от кризата.

 

Уважаеми господин здравен министър, по време на посещението Ви утре в МБАЛ-Добрич, ще чуете различни формални решения, от които трябва да се абстрахирате. Болницата в Добрич е в критично състояние и вече не е достатъчно заведението просто да получи командировани специалисти. Необходима е и логистика и ежедневен контрол. Уважаеми господин премиер, уважаеми министри! Ако болницата в Добрич се разпадне, градът ще бъде закрит! Имаме нужда от вашето съдействие, за да спасим Добрич от гибел.

 

Пиша от свое име, но ви уверявам, че имам подкрепата на стотици съграждани.

 

Юлияна Велчева, журналист

10.08.2020 г.
Град Добрич“

 

Учени от БАН: Автократично-мутренският стил на разпореждане се превърна в държавна политика

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button