БългарияНа Фокус

Болницата във Видин пред закриване? Лекари масово напускат

От септември може да се стигне до затваряне на болницата във Видин, ако колективната оставка на над 100 медицински сестри и лекари стане факт, съобщава НОВА. Преди седмица те обявиха, че напускат след редица протести заради ниските си заплати.

На този етап няма възможност да  бъдат увеличени заплатите им, заяви директорът на болницата. Причината е, че в отделенията не могат да достигнат лимита от Здравната каса.

Общините в най-бедния край у нас ще търсят възможност да финансират образованието на студенти, които да се върнат и работят във видинската болница.

Припомняме, от 13 юни видинските медици започнаха ефективна едночасова стачка с искане за достойни условия на труд и адекватно възнаграждение. Те се заканиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, след 20 юни ще стачкуват по два часа на ден. Ако и тогава не се предприемат мерки, ще последват колективни оставки.

Преди седмица лекарите обявиха, че напускат заради ниските си заплати.

Общините в Северозападна България ще търсят възможност да финансират образованието на студенти, които да започнат работа във видинската болница.

Припомняме, миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев за пореден път увери, че отделения в болниците в Северозападна България няма да се закриват, а напротив – ще се укрепват.

По-рано той обяви, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България.

Заради последвалите остри реакции обаче дни по-късно той уточни, че не му е „минавало и през ума“ да затваря областна болница. Въпреки уверенията му обаче във Враца медици излязоха на протест. Часове по-късно ги последваха и лекарите от Видин.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button