БългарияНа ФокусПоследни новини

Борисов: България е помогнала много повече на Украйна от големите и богати държави в Европа

България може да каже, че е помогнала много повече на Украйна от големите и богати държави в Европа. Това заяави каза лидерът на ГЕРБ през втория ден от конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ.

Борисов започна словото си с лични обръщения към ръководството на ЕНП и благодари на домакините за организацията на конгреса.

„През последните месеци, след агресията на Путин в Украйна, макар и колебливо правителство, но много силен парламент. България, която разполагаше с остарял тип съветско въоръжение, тъй като виждам и Порошенко, и Юлия, и президента Зеленски, и с външния министър Кулеба работихме много… България може да каже, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа. С боеприпаси, точно такива, каквито им трябват, с танкове, с бронетранспортьори, артилерия, с
всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна. И плюсът на това въоръжение е, че то отива директно на фронта, тъй като украинските войници и офицери боравят именно с такова“, обясни Борисов.

„Мога от името на България да кажа, че при тази кръвопролитна и абсолютно гадна война България направи много повече от много, много по-големи държави с повече възможности.
Видях колегата Мицотакис – през този период диверсифицирахме България от руския петрол и руското ядрено гориво. И започнахме строежа на две нови мощности, на новите реактори на Уестингхаус.
Мога да изброявам още много, но днес със самочувствие мога да кажа, че се справяме добре.
Винаги сме били едно семейство. Заедно с нашите домакини от Румъния – само на 60 км от тази зала е Дунав мост 2, където с километри стои опашка от тирове. И колегите от Австрия за 30-40 минути могат да отидат и да видят каква екологична и антизелена среда съществува там. Защото стотици хора, шофьорите на тирове, прекарват с денонощия около тях. Това не е 21-и век, не е начинът, по който трябва да работи Европа. Каквито и избори и вътрешнополитически проблеми има една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите. Канцлерът на Австрия го уважавам много, днес ще се видя с него и мога да обещая, защото и вие сте прави – 3 г българската границата не беше сигурна. Но обещавам, че нашата граница ще бъде сигурна. И моля, защото нито Румъния, нито България заслужават на мостовете да стоят живи хора, без тоалетни. Екологичната катастрофа – това са работещи двигатели. Каквито и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава след другите“, категоричен е лидерът на ГЕРБ.

Конгресът на Европейската народна партия ще продължи до 7 март. 

След приключването му Бойко Борисов се връща у нас, заедно с Мария Габриел. Тогава ще започнат и преговорите с ПП-ДБ по коалиционното споразумение за общо управление. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Терзиев: Подобряването на движението на ключови кръстовища е приоритет

Подобни статии

Back to top button