БългарияПоследни новини

Борисов и Медведев пак говориха за „Белене“ и енергийната сигурност

АЕЦ „Белене“ и сътрудничеството ни на две морета – Черно и Каспийско, обсъдиха на среща помежду си българският и руският премиер, съобщава НОВА. Двамата се срещнаха в кулоарите на  Първия Каспийски икономически форум в Туркменистан.

Тема на разговора между Бойко Борисов и Дмитрий Медведев бе възможността за реализация на проекта за атомната централа, но при поставените от българската страна условия, съобщиха от Министерския съвет.

Заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август. Според премиера Борисов, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката.

В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона, смята Борисов.

„България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС. На срещата заявих, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС. България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Запознах Медведев със сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център „Балкан“, съобщи още Борисов в профила си в социалната мрежа след срещата с руския премиер.

Необходимо е да бъдат обсъдени възможностите, които се разкриват пред Русия и България, ако бъде съчетан потенциалът на Черноморския и на Каспийския регион, пък предложи от своя страна Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС. 

„Посещението ви тук, в Каспийския регион, доказва онова, за което разговаряхме с вас днес, че може да се опитаме да съвместим и черноморското измерение, и каспийското измерение, особено ако това носи дивиденти на държавите и народите в нашите страни“, каза руският премиер.
Борисов отбеляза, че регионът „разполага с огромни възможности“ и България, разположена от другата страна на Черно море, е „един вид вход към европейския континент“.

„Трябва да се има предвид, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилните комуникации, морският транспорт, хъбовете, каквито има и в България, и в Русия северно от този регион, предполагат огромни възможности“, каза българският министър-председател.

Черно море „трябва да си остане море на мира, търговията, туризма, транспортните връзки“, осигурявани от фериботи, яхти и газопроводи, подчерта Бойко Борисов, цитиран от ТАСС.

Скоро всеки автомобил у нас ще е с паспорт

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button