БългарияПоследни новини

Борисов: Локдаунът в Европа не дава големи резултати, да се ограничаваме сами

Локдаунът, наложен в някои европейски държави, не дава сериозни резултати. Това обясни след видеоконференцията на членовете на Европейския съвет късно снощи премиерът Бойко Борисов във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук. Затова той призовава у нас всеки да налага доброволни ограничения спрямо себе си и да проявяваме разум:

 

“Затова считам, че ние трябва с много добра организация и стриктни мерки – това, което много пъти вече отбелязахме – да не се събират хората, доброволно да се ограничават, да носят маски на обществените места, за да може и трудовият процес да върви, парковете, градините и планините да бъдат достъпни, да могат хората свободно да се движат и да не чувстват заповед, с която насила да бъдат държани. Това е нашият апел – всеки да прояви съзнание и разум”, заяви премиерът.

 

Борисов бе категоричен, че локдаунът се отразява зле на психическото състояние на хората, затова тази мярка у нас се избягва.

 

Премиерът допълни, че все още не могат да се отпуснат парите за възстановяване от ЕС към всяка държава:

 

“Още не може да стигнат парите от европейската солидарност до държавите-членки. Ние успяваме да се справяме поне засега с парите, но се надявам, че до края на годината и Парламентът, и ние на Съвета ще намерим решения, за да отпушат европейските плащания до държавите членки”, добави Борисов.

 

По думите му, антигенните тестове са важни и за улесняването на пътуването между европейските държави.

 

“След като ЕК дава толкова препоръки по темата, това ще бъде едно от нещата, които ще улесняват движението за пътуващите. Този общ подход и признаването на тестовете е изключително важно нещо, което колегите приехме”, заяви министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

 

По темата за ваксините, премиерът Борисов изрази благодарност към Европейската комисия за бързата й работа и за създаването на необходимите инструменти.

 

Министър-председателят напомни, че страната ни участва в пълното портфолио ваксини, съобразно европейската солидарност.

 

“Много добре работи експертният съвет, който се създаде към ЕК, където от една страна на ниво министри на здравеопазването, от друга страна – националните ни здравни инспектори участват и обменят абсолютно пълна информация относно начина, по който се лекува, начина, по който се карантинира”, добави Борисов.

 

“Огромна работа е свършила Европейската комисия, по всички наши предложения има вече точни решения, точно разписани”, посочи премиерът.

 

Той приветства усилването на Европейската агенция по лекарствата, което по думите му ще осигури пълно спокойствие и сигурност на европейските граждани. “Ваксините ще бъдат безплатни, доброволни и сертифицирани”, категоричен беше Борисов.

 

След края на видеоконференцията премиерът Бойко Борисов проведе работно съвещание с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, на която обсъдиха резултатите от дискусиите на европейските лидери.

 

“Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата. Те ще ни помогнат да се справим с пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот. Към момента ЕК е сключила договори за ваксини с четири компании, подготвят се две нови договора”, каза премиерът.

 

Манолова: Всеки едн на Борисов във властта ще се мери в трупове

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button