Борисов обеща на Трифонов 10 депутати, които да го подкрепят и „колегиално“ го призова да започне да прави кабинет

Борисов обеща на Трифонов 10 депутати, които да го подкрепят и „колегиално“ го призова да започне да прави кабинет

На първото правителствено заседание след изборите премиерът Бойко Борисов честити победата на министрите и нападна политическите си опоненти в лицето на Слави Трифонов. По думите му лидерът на „Има такъв народ“ отказва да поеме отговорност след като парията бе поставена на второ място от избирателите. Борисов призова Трифонов „колегиално“ да започне да съставя правителство и дори му обеща 10 депутати от ГЕРБ, които да го подкрепят, „за да има стабилност“.

 

„Тяхната игра най-вероятно ще бъде да предизвикат още хаос. Ние носихме отговорност до изборите, от тук нататък колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. С над половина милион избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да излезе и да си поеме отговорност. Дали е първи, или втори в случая няма никакво значение. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той наред. За това най-колегиално го моля, да започнат да си правят състава на правителството, кой ще е председател на парламента, на комисиите, министри, зам.-министри“, каза Бойко Борисов. 

 

И обяви, че от ГЕРБ не се страхували от предсрочни избори, за каквите били готови много от другите партии. 

 

„Ние с нашия опит и експертиза, и с 10% убедителна победа, сме длъжни пред нашите избиратели да предложим вариант за управление. Виждам огромна безотговорност от другите политически партии. Дори някои стигат до там, че след като похарчихме 150 милиона, изпитват неудовлетвореност и изпитват желание за още нови избори. Ние с удоволствие ще се явим и на такива“, заяви Борисов, но подчерта, какво би последвало в този вариант:

 

„Ефектът е, че освен парите и времето, които ще се загубят, пандемията не е отшумяла, а на нас като парламентарна република, ни трябва работещ парламент.“

 

„Да приемем вариант нови избори – тогава хората, работещите хора и бизнесът, които в голямата си част гласуваха за нас, ще видят тяхната безотговорност и страх. Защото е много лесно да критикуваш и намираш кусури. Всички анти-ГЕРБ, анти-СДС имат възможност за огромно мнозинство в парламента. Ако не го направят това означава, че те искат да хвърлят държавата в хаос и това показва, че не са способни да управляват“, каза Борисов.

 

И заяви, че е готов да даде 10 депутати от ГЕРБ за подкрепа:

 

„Да не дезертират, да не се оправдават, че им липсва нещо. Готов съм да имам десет дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление на държавата. Искам бизнесът да е спокоен, а той ще е такъв, когато има ясно управление на държавата, каза още Борисов и подчерта, че партиите, които досега бяха в опозиция, се сринаха.“

 

Борисов предложи и свикване на Велико народно събрание:

 

„Ако толкова им се вижда тежка политическата обстановка, ако толкова няма решение, новите избори не са решение. Ето ви решение, нали всички говорихте за Велико Народно събрание, за мажоритарни избори, нека президентът Радев – неговият проект за конституция да внесе. Свикваме ВНС, решаваме всички проблеми и започваме на чисто, предложи премиерът.

 

Вместо да се караме, влизаме приемаме в парламента, приемаме проекта за конституция на Румен Радев и отиваме на избори за Велико Народно събрание. Тогава има смисъл да се правят избори, иначе ГЕРБ го махаме от общия резултат и пак същите трябва да направят правителство“, каза още Бойко Борисов. 

 

Припомняме, че в изборната нощ Борисов се появи на живо във Фейсбук пред джипката, с която ходи на инспекции в страната и предложи у нас да се създаде експертен кабинет. Тази идея обаче много бързо бе отхвърлена от политическите му опоненти. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК