БългарияНа Фокус

Борисов покани всички да превозват газ през България

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на българската част на газопровода „Турски поток“ в участъка от българотурската граница до компресорна станция „Странджа“. С него в колата бяха шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Борисов се похвали, че освен пътни магистрали, вече имаме и газови. 

 

„Ние да подготвим това, което много политици са говорили, но ние го правим. В момента наред с жп и автомагистралите имаме и газови магистрали“, каза премиерът.

 

Министър-председателят подчерта, че загопроводът е реверсивен и има възможност за транзит на газ и в двете посоки. 

 

„След нас нито може да влезе Сърбия, нито Унгария, нито Македония. Компресорните станции са трансверсивни, може и в двете посоки да се доставя газ, добре дошли са всички, които искат да превозват за някъде газ. Докато някои говореха, ние строяхме“, добави той.

 

Трасето включва станция „Странджа“ и 11 км новоизградено съоръжение за пренос на газ, което ще премине през землищата на 11 области.

 

Общата стойност на подписания договор със срок за изпълнение до 615 календарни дни е в размер до 1,1 млрд. евро без ДДС.

 

На официалната церемония по откриването на „Балкански поток“ Борисов бе посрещнат от  руския посланик Анатолий Макаров.

 

Бойко Борисов, Анатолий Макаров
на снимката: Посланикът на Русия у нас Анатолий Макаров прегръща премиера Бойко Борисов

 

„Тази инвестиция, която ние направихме в размер на 75 млн. лв., беше финансирана изцяло от „Булгартрансгаз“ и беше построена за 6 месеца. Този проект ще бъде основополагащ на газовия хъб „Балкан“. Благодаря на г-н премиера и правителството“, каза шефът на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

 

На церемонията говори и руският посланик Анатолий Макаров, присъстваше и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

 

„Този проект ще даде възможност за диверсифициране на маршрутите за газ. Ще запазим своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Тази стъпка е изключително важна за нас. Благодаря на „Главбулгарстрой. На добър час“, каза тя.

 

СКРЪБ В ЧИКАГО: Отдадоха почит на застреляните българи

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button