БългарияНа Фокус

Борисов се скара на руснаците да спрат да „шпионстват“ и обяви, че ще произвеждаме милиони ваксини в нов завод

Традиционно за събота, премиерът Бойко Борисов се отправи на нова инспекция. Той посети Разград заедно с неизменния си спътник – зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Присъстваше и директорът на изпълнителния директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. Там Борисов разгледа производствената база на „Биовет“ АД и обяви, че в нов завод ще произвеждаме „милиони ваксини“.

 

„Имаме готовност да произвеждаме милиони ваксини срещу COVID-19. До три месеца ще имаме готов завод“, каза Борисов по време на излъчване на живо във Фейсбук.

 

 

Премиерът изтъкна, че в следващите години ваксинацията ще е много важна и държавите, които сами произвеждат медицински препарати, ще бъдат най-силни:

 

„В следващите години ваксинацията ще е от съществено значение. И ако други днес започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини“, изтъкна Борисов.

 

И допълни:

 

„Дори след като всички показно се ваксинираха с „АстраЗенека“ – и френският премиер, и Ангела Меркел каза, че ще се ваксинира, активността в Европа е под 30%. Така че друго е да си произвеждаме тук ваксини’

 

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лева, от които близо 120 млн. лева са за производствените инсталации за ваксини. В резултат на проекта ще бъдат разкрити 350 нови работни места.

 

Проектът включва разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в Разград.

 

Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди. 

 

В рамките на посещението си в Разград премиерът Борисов акцентира също върху сериозната подкрепа, която правителството е оказало за развитието на общината. Миналия месец кабинетът отпусна близо 2 милиона лева за ремонт на уличната инфраструктура в града, както и 1,2 млн. лв. за продължаване на строително – монтажните работи по консервация, реставрация и адаптация на джамията „Макбул Ибрахим паша“. Преди седмица кабинетът осигури и над 80 000 лева за почистване коритото на р. Бели Лом.

 

По-късно премиерът посети ферибота край Силистра.

 

„Надявам се Румъния да се съгласи да направим още един мост на река Дунав. Това, което поехме като ангажимент, вече е факт“, изтъкна Борисов и напомни, че преди да бъде възстановен фериботът, над 200 тира са минавали през града всеки ден.

 

Министър-председателят специално благодари на румънската страна и изрази надежда, че след възстановяването на ферибота, ще се постигне съгласие и по темата за изграждането на още един мост на р. Дунав.

 

Премиерът Борисов обърна внимание, че транспортният коридор по оста Юг – Север е от голямо значение за целия регион и е важно той да бъде активно развиван. Министър-председателят посочи още, че за цяла Северна България изграждането на АМ „Хемус“ също е ключово и затова правителството неотклонно следва изпълнението и на този поет ангажимент.

 

Той коментира и шпионския скандал у нас.

 

„Заявявам към ръководителите на руските дипломати: Спрете да шпионствате в България“, каза Борисов.

 

И благодари на главния прокурор за личната му ангажираност към случая.

 

„Когато службите докладваха за шпионската мрежа ги окуражих. Не мога да не благодаря на главния прокурор за личната му ангажираност, защото е сложна материя, не е правена досега”, каза Борисов.

 

„За пореден път се налага да се обявяват за нежелани руски дипломати и с вчерашната операция отново се обръщам към техните ръководители – да спрат да шпионстват в България. Дружбата си е дружба, ние винаги сме я демонстрирали. При всеки случай ще отстояваме националната си сигурност и независимост”, каза Борисов и изтъкна, че евроатлантическата ни ориентация е 100%.

 

„Нашето евроатлантическо партньорство е незаобиколим фактор. По същия начин методично, при всеки един случай, твърдо ще отстояваме националната си сигурност и независимост“, категоричен бе премиерът.

 

Пореден ден с над 4000 новозаразени, близо 700 са в тежко състояние

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button